Siria: Regimul a deschis un coridor pentru civilii care vor să plece din regiunea Idlib

  • 22 August 2019 18:40
Siria: Regimul a deschis un coridor pentru civilii care vor să plece din regiunea Idlib

Regimul sirian a anunțat joi deschiderea unui coridor pentru a permite evacuarea civililor care doresc să plece din regiunea Idlib, unde o campanie militară a puterii siriene și a aliatului său rus a făcut sute de morți și a antrenat un exod al populației, potrivit France Presse, preluat de Agerpres.

Sprijinit de aviația rusă, regimul lui Bashar al-Assad bombardează aproape fără încetare de la sfârșitul lunii aprilie provincia Idlib și zonele vecine, în nord-vestul țării, ocupate de jihadiștii din Hayat Tahrir al-Sham (HTS) și grupuri rebele.

Aproape 900 de civili au fost uciși în bombardamente aeriene și tiruri de artilerie la Idlib și în sectoarele adiacente aflate sub controlul HTS și al insurgenților în provinciile vecine Alep, Hama și Latakia, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

"Coridorul" anunțat este destinat locuitorilor unei regiuni compuse din mai multe localități situate între sudul Idlib și nordul Hama și este asediat de către forțele proregim, după ce au avansat în ultimele zile.

În cadrul campaniei sale de recucerire a regiunilor ocupate de jihadiști și rebeli, regimul sirian a deschis astfel de "coridoare" pentru a permite civililor să părăsească bastioanele rebele și a se duce fie în regiunile controlate de forțele proregim sau în cele ocupate de adversarii acestora.

"Siria anunță deschiderea unui coridor umanitar în regiunea Sourane, în nordul provinciei Hama, pentru a permite evacuarea cetățenilor care doresc să părăsească zonele aflate sub controlul teroriștilor în nordul Hama și sudul Idlib", indică Ministerul de Externe de la Damasc.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu autobuze verzi și ambulanțe staționate la Sourane, fără a specifica când va începe plecarea.

Inițiativa intervine în timp ce Turcia, care are frontieră cu provincia Idlib și care sprijină grupările rebele siriene, a anunțat un summit la 16 septembrie la Ankara între președinții rus, iranian și turc pe tema Siriei.

De asemenea, anunțul privind deschiderea coridorului intervine a doua zi după recucerirea de către regim a orașului Khan Shaykhun, în sudul Idlib.

"Odată cu cucerirea Khan Shaykhun, Rusia își reafirmă rolul de prim-plan în orice discuție cu privire la Idlib", a subliniat Sam Heller, expert al think tank-ului International Crisis Group. Potrivit acestuia, regimul sirian și Moscova ar putea face o pauză în operațiunile lor pentru a "da timp Turciei să ofere concesii".

Regiunea vizată de coridor include de asemenea localitățile Morek, unde se află un post de observație militar turc, și Kafr Zita, ambele în provincia Hama.

Turcia are mai multe posturi militare de observație în provinciile Idlib și Hama. Președinția turcă a avertizat că "nu se pune problema închiderii sau relocării" posturilor de observație din Morek. "Toate celelalte posturi vor fi menținute" în zonă, a avertizat Ankara. Avioane ale regimului au lansat joi tiruri în apropiere de un post turc în apropiere de Idlib, potrivit agenției de presă turce Anadolu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău