Siria | Putin anunță un acord cu Erdogan privind crearea unei ''zone demilitarizate'' la Idlib

  • 18 Septembrie 2018 07:04
Siria | Putin anunță un acord cu Erdogan privind crearea unei ''zone demilitarizate'' la Idlib

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat luni un acord cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan cu privire la crearea până în 15 octombrie a unei ''zone demilitarizate'' sub controlul Rusiei și al Turciei în regiunea Idlib, ultimul bastion al rebelilor în Siria, în finalul a aproximativ patru ore și jumătate de negocieri, conform AFP și RIA Novosti.

''Am decis crearea de-a lungul liniei de contact, începând cu 15 octombrie a acestui an, a unei zone demilitarizate de 15-20 km lățime'', a afirmat președintele rus după întâlnirea cu omologul său turc în stațiunea balneară Soci de pe coasta rusă a Mării Negre.

Această zonă va fi controlată de grupuri mobile de patrulare turce și de poliția militară rusă, conform RIA Novosti.

Până în 10 octombrie, la propunerea lui Erdogan, din zonă vor fi evacuate armamentul greu, tancurile, sistemele multiple de rachete, tunuri, mortiere etc.

Acordul Putin-Erdogan va evita un asalt asupra Idlib, potrivit ministrului apărării rus, Serghei Șoigu, citat de agențiile de presă ruse.

Potrivit RIA Novosti, întâlnirea dintre președintele rus și cel turc, la care a prevalat tema situației din Idlib (nord-vestul Siriei), a durat în jur de patru ore și jumătate.

Înainte de debutul convorbirilor, președintele Recep Tayyip Erdogan afirmase că declarația finală a întâlnirii sale cu Vladimir Putin trebuie să aducă o 'nouă speranță' pentru Siria și pentru întreaga regiune, conform Reuters.

În cursul dimineții, părăsind Turcia, Erdogan afirmase că apelurile Ankarei la o încetare a focului în provincia Idlib nu au rămas fără ecou, vorbind despre câteva zile de calm relativ.

''Situația la Idlib este calmă de trei zile. Se pare că eforturile noastre au fost răsplătite'', a declarat președintele turc, citat de ziarul Hürriyet. ''Dar nu suntem încă mulțumiți'', a adăugat el, subliniind că trebuie găsită o soluție durabilă pentru a preveni un nou aflux de refugiați.

Circa 3 milioane de civili trăiesc în provincia Idlib, alături de zeci de mii de combatanți, în majoritate jihadiști având legătură cu Al Qaida, dar și rebeli mai moderați sprijiniți de Turcia. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău