Siria: Patrulele comune ruso-turce își vor începe activitatea vineri, anunță Erdogan

  • 30 Octombrie 2019 14:48
Siria: Patrulele comune ruso-turce își vor începe activitatea vineri, anunță Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat miercuri că acțiuni de patrulare în comun cu Rusia vor începe de vineri în zona de frontieră din Siria, după retragerea forțelor kurde, relatează AFP, preluat de Agerpres.

''Vineri, începem lucrul în comun pe teren cu rușii. Cu alte cuvinte, începem misiunile de patrulare'', a declarat Erdogan într-un discurs adresat grupului parlamentar al partidului său, Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), la Ankara.

Conform unui acord încheiat săptămâna trecută între Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin, miliția kurdă Unitățile de protecție a poporului (YPG) a avut termen până marți, ora 15:00 GMT, să se retragă din pozițiile sale de la frontiera cu Turcia.

Turcia intenționează să creeze o ''zonă de securitate'' de aproximativ 30 de kilometri în interiorul teritoriului, de-a lungul graniței, pentru a o proteja de YPG, forțe kurde pe care le consideră drept ''teroriste'' dar care sunt aliate ale țărilor occidentale în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Acordul cu Rusia și un altul încheiat cu câteva zile înainte cu Statele Unite au permis încetarea unei ofensive pe care Turcia a lansat-o la 9 octombrie împotriva forțelor kurde în nord-estul Siriei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că retragerea luptătorilor kurzi s-a încheiat.

Erdogan a declarat că Turcia va putea verifica respectarea acordului după concluziile patrulelor efectuate în comun cu rușii.

''Partea rusă ne-a spus că 34.000 de membri ai organizației teroriste au ieșit cu 3.260 de arme grele din zona de 30 de kilometri ( ...) Chiar dacă datele pe care le avem ne arată că succesul nu a fost obținut în întregime pe acest subiect, vom oferi răspunsul adecvat după constatările noastre pe teren", a spus el.

''Ne rezervăm dreptul de a relua operațiunea dacă observăm că teroriștii nu s-au retras dincolo de zona de 30 de km sau dacă atacurile continuă, indiferent de unde'', a adăugat el. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău