Siria: Moscova blochează la ONU un text american cerând încetarea ofensivei turce

  • 12 Octombrie 2019 08:55
Siria: Moscova blochează la ONU un text american cerând încetarea ofensivei turce

Rusia a blocat vineri la ONU un proiect american de declarație a Consiliului de Securitate cerând Turciei să înceteze ofensiva sa militară din nordul Siriei, au făcut cunoscut surse diplomatice, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Moscova a întrerupt o procedură de adoptare a acestui text care trebuia să aibă loc la orele 19.30 GMT, a afirmat una dintre surse. China a urmat Rusia, întrerupând, de asemenea, această procedură, potrivit unui diplomat sub protecția anonimatului.

Proiectul, care în versiunea inițială cerea Ankarei doar să revină la diplomație în loc să recurgă la mijloace militare, a fost înăsprit după observații făcute de state membre ale Consiliului de Securitate în ultimele 24 de ore.

Textul final supus adoptării, obținut de AFP, cerea Turciei "să-și înceteze operațiunea militară și să utilizeze pe deplin canalele diplomatice pentru a-și rezolva problemele de securitate". Sublinia, totodată, "profunda preocupare (a Consiliului de Securitate) în fața operațiunii militare turce și implicațiilor acesteia, în special dimensiunile lor umane și de securitate".

Proiectul de declarație mai cerea tuturor părților implicate să protejeze civilii și să permită un acces umanitar durabil în Siria. El avertiza, de asemenea, contra pericolului refacerii organizației jihadiste Stat Islamic și sublinia că întoarcerea refugiaților în Siria (unul din obiectivele Ankarei cu ofensiva sa) se poate face numai în siguranță și pe bază de voluntariat.

După o reuniune, joi, care s-a soldat cu poziții divergente, Statele Unite le-au propus partenerilor din Consiliul de Securitate un text care în versiunea sa inițială vorbea doar de "profunda preocupare" și crea Ankarei să privilegieze "canalele diplomatice" în locul celor militare.

Misiunea diplomatică rusă la ONU a solicitat ulterior timp pentru consultări cu Moscova, ceea ce Statele Unite au acceptat până vineri dimineață. Rusia a cerut din nou mai mult timp, fără succes. SUA au declanșat o procedură de adoptare a textului lor, mai sever după obervațiile adăugate de unii membri ai Consiliului cerând încetarea ofensivei turce, potrivit diplomaților.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău