Siria | Misiunea internațională de anchetă asupra presupusului atac chimic și-a început activitatea

  • 16 Aprilie 2018 08:36
Siria | Misiunea internațională de anchetă asupra presupusului atac chimic și-a început activitatea

Experți internaționali și-au început duminică ancheta asupra presupusului atac chimic care a antrenat o serie de lovituri occidentale de o amploare inedită împotriva regimului condus de Bashar Al-Assad și a provocat noi tensiuni diplomatice, relatează AFP.

Misiunea Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu mandat să ancheteze asupra unei eventuale utilizări a armelor chimice, fără să identifice autorii, a sosit sâmbătă la Damasc.

Acțiunile sale sunt înconjurate de cel mai mare secret.

Viceministrul sirian de externe Fayçal Mokdad s-a deplasat, totuși, duminică la hotelul unde a fost cazată misiunea OIAC la Damasc și a ieșit trei ore mai târziu, potrivit unei corespondente a agenției France Presse aflate la fața locului.

Misiunile de anchetă ale OIAC încep întotdeauna cu o serie de discuții private cu oficialități.

În schimb, nu a fost confirmat că experții au mers pe teren la Douma, cum anunțase în cursul dimineții AFP, citând un oficial sirian. ''Vom lăsa echipa să-și facă treaba în mod profesional, obiectiv, imparțial și departe de orice presiune (din partea autorităților). Rezultatele anchetei vor infirma acuzațiile mincinoase'' împotriva Damascului, a afirmat acesta.

În 2014, OIAC a afirmat că Siria s-a debarasat de toate armele sale chimice, conform unui acord internațional. În 2017, o misiune de anchetă comună cu ONU a ajuns însă la concluzia că Damascul a utilizat gaz sarin, un puternic agent neurotoxic, la Khan Shaykhun (nord-vest) într-un atac în care și-au pierdut viața 80 de persoane.

Pe teren, munca se anunță complicată pentru anchetatorii care sosesc la o săptămână după fapte, într-o zonă trecută între timp sub controlul regimului și al poliției militare ruse și devastată de cinci ani de asediu și o violentă ofensivă lansată la 18 februarie.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău