Siria: Manifestații la Idlib pentru a marca zece ani de la începutul revoltei împotriva lui Bashar al-Assad

  • 15 Martie 2021 17:50
Siria: Manifestații la Idlib pentru a marca zece ani de la începutul revoltei împotriva lui Bashar al-Assad

Mii de persoane au manifestat luni la Idlib, ultima regiune importantă în Siria controlată de grupări rebele și jihadiste, pentru a marca zece ani de la declanșarea revoltei împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad, care s-a transformat ulterior într-un conflict devastator, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

Războiul din Siria, care intră luni în al 11-lea an, s-a soldat cu peste 388.000 de morți până în prezent și peste 12 milioane de persoane strămutate sau care au luat calea exilului, potrivit ONU, provocând distrugeri masive și devastând economia țării.

'Suntem aici pentru a ne reînnoi angajamentul, așa cum am făcut-o în 2011 pentru a răsturna regimul (președintelui) Bashar al-Assad'', afirmă Hanaa Dahnine, care a participat la primele manifestații cu zece ani în urmă.

Manifestanții au scandat sloganuri emblematice ale revoltei populare care a început la 15 martie 2011, între care 'Libertate, libertate (...) Siria vrea libertate', 'Cară-te, Bashar!' sau 'Poporul vrea căderea regimului!'.

Unii dintre ei ținând în mâini portrete ale victimelor conflictului, alții - drapelul 'revoluției' adoptat la începutul revoltei.

'Vom continua revoluția noastră sfântă chiar dacă ea trebuie să dureze 50 de ani', a insistat Hanaa.

'Speram că vom înlătura regimul din prima zi, dar acesta a recurs la toate armele sale împotriva unui popor inocent pentru a reprima revoluția', a adăugat ea.

Cu această ocazie au avut loc și alte manifestații, ca în orașul de frontieră Atme sau în localitățile și orașele controlate de forțele turce și aliați ai lor sirieni la nord de Alep, precum în Aazaz și Al-Bab.

 Chiar dacă luptele au fost practic oprite în Siria datorită armistițiului intrat în vigoare acum un an la Idlib, rănile rămân deschise, iar pacea îndepărtată.

'Zece ani de criză siriană au provocat suferințe și dureri umane de nedescris', a declarat vineri Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați, Filippo Grandi.

'Lumea nu și-a îndeplinit obligațiile față de sirieni' și conflictul lor a dat naștere 'unuia dintre exodurile majore ale vremurilor moderne', a afirmat el, adăugând că 'suferințele și privațiunile oamenilor în Siria sunt de nesuportat'.

În pofida tragediei, Bashar al-Assad se menține în continuare la putere și se pregătește pentru noi alegeri prezidențiale prevăzute pentru această vară și pe care i se pare că le va câștiga.

Damascul controlează în prezent peste 60% din teritoriul țării după o serie de victorii din 2015 cu ajutorul sprijinului militar rusesc de nezdruncinat, notează AFP.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău