Siria | Încetare a focului în sudul Damascului între regim și gruparea Stat Islamic

  • 20 Mai 2018 11:44
Siria | Încetare a focului în sudul Damascului între regim și gruparea Stat Islamic

O încetare a focului între regimul sirian și gruparea Stat Islamic a intrat în vigoare sâmbătă în sudul Damascului, unde sunt grupați ultimii jihadiști, în vederea unui acord de evacuare, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

Regimul lui Bashar al-Assad a lansat acum o lună o vastă ofensivă aeriană și terestră asupra ultimului bastion al SI din sudul capitalei siriene, pentru a-și consolida dominația asupra Damascului și a împrejurimilor acestuia.

Din 19 aprilie, regimul a reușit să recucerească o parte importantă din acest ultim bastion jihadist din capitală.

"Oprirea ostilităților constituie începutul unei evacuări a combatanților SI spre deșertul sirian conform unui acord care prevala înainte de debutul ofensivei regimului", a precizat directorul OSDO.

Potrivit lui Rami Abdel Rahmane, operațiunea de transfer a jihadiștilor ar urma să înceapă în zilele următoare.

Acordul, unul nescris, ar fi fost negociat de ruși și de refugiații palestinieni instalați în Siria și favorabili regimului președintelui Assad cu reprezentanții SI, conform OSDO.

Presa oficială siriană a negat însă existența oricărui acord.

"Nu există niciun acord între armata arabă siriană și gruparea teroristă Daech (acronimul arab al SI) asupra cartierului Hajar al-Aswad. Toate informațiile în această privință nu sunt corecte", a indicat sâmbătă agenția de presă oficială siriană Sana, citând o sursă militară.

Forțele loiale regimului au recucerit deja cartierul Qadam, dar luptele pentru Hajar al-Aswad s-au dovedit deosebit de dificile și de sângeroase.

Jihadiștii controlează acum mai puțin de 70% din tabăra palestiniană Yarmouk, care constituie un cartier al Damascului, precum și o parte din cartierul Tadamoun, situat la nord de tabără, potrivit OSDO.

Luptele s-au soldat într-o lună cu 56 de morți în rândul civililor și 484 de morți printre combatanți, dintre care 251 din forțele loiale regimului, potrivit OSDO.

Dacă ar reuși să recucerească ultimele teritorii deținute de jihadiști, regimul ar controla întreaga capitală și împrejurimile acesteia, pentru prima oară din 2012.

Înfrântă în operațiunile militare de anvergură efectuate împotriva "califatului" său autoproclamat în 2014 pe o zonă ce se întindea din Irak în Siria, gruparea SI mai controlează mai puțin de 5% din teritoriul sirian.

În afara Damascului, SI este prezentă în bastioane din deșert din centrul și estul Siriei.

Războiul din Siria a izbucnit în 2011 după reprimarea sângeroasă a unor manifestații pașnice în favoarea reformelor democratice. Conflictul a devenit mai complex de-a lungul anilor odată cu implicarea unor grupări jihadiste și puteri străine. Confruntarea a provocat moartea a peste 350.000 de oameni. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău