Siria: Guvernul și opoziția s-au reunit la Geneva pentru revizuirea Constituției

  • 30 Octombrie 2019 18:36
Siria: Guvernul și opoziția s-au reunit la Geneva pentru revizuirea Constituției

Reprezentanți ai guvernului sirian și ai opoziției s-au reunit miercuri, la sediul ONU din Geneva, pentru lansarea comitetului însărcinat cu revizuirea Constituției țării, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Comitetul constituțional, plasat sub egida ONU, este compus din 150 de membri, împărțiți în mod egal între guvernul președintelui Bashar al-Assad, diferitele facțiuni ale opoziției și reprezentanți ai societății civile.

Există însă puține speranțe ca această reuniune să ajungă la o soluție politică la conflictul din Siria, soldat cu peste 370.000 de morți începând din 2011.

Emisarul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, s-a arătat totuși optimist în discursul său de deschidere, vorbind despre un 'moment istoric' și un 'nou capitol pentru Siria', chiar dacă 'drumul din fața noastră nu va fi ușor'.

Negociatorul-șef al regimului sirian, Ahmad Kuzbari, a elogiat Constituția actuală, numind-o 'modernă', dar a adăugat că 'aceasta nu ne împiedică să avem în vedere posibile noi amendamente (...) sau să procedăm la modificări pentru a institui o nouă Constituție (...) benefică pentru poporul nostru'.

Kuzbari a subliniat că armata siriană va continua lupta împotriva inamicilor președintelui Assad. 'Am combătut terorismul înaintea acestei reuniuni și vom continua această luptă până când vom elibera fiecare părticică a teritoriului nostru', a declarat el.

La rândul său, șeful delegației opoziției, Hadi Albahra, a calificat reuniunea drept 'prima etapă pe drumul lung spre vindecare'. 'Știm toți că cele 150 de persoane reunite astăzi în această sală au opinii divergente. Însă, după opt ani de suferințe, am venit aici pentru a căuta puncte de convergență', a menționat el.

Cei 150 de membri ai Comitetului vor discuta joi și vineri la Palatul Națiunilor de la Geneva, însă numai 45 dintre ei vor începe săptămâna viitoare examinarea Constituției.

Pentru discuțiile de la Geneva nu a fost stabilită o dată limită. Potrivit emisarului ONU, obiectivul este să se ajungă la un consens în toate probleme ridicate, iar orice modificare va trebui adoptată cu cel puțin 75% din voturi.

Revizuirea Constituției este un element central al Rezoluției 2254, adoptată în decembrie 2015 de Consiliul de Securitate al ONU și care mai prevede organizarea de alegeri sub egida Națiunilor Unite.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău