Siria: Coaliția internațională acuză regimul Assad că le oferă impunitate jihadiștilor SI în zonele pe care le controlează

  • 28 Decembrie 2017 09:25
Siria: Coaliția internațională acuză regimul Assad că le oferă impunitate jihadiștilor SI în zonele pe care le controlează

Coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA în Irak și în Siria a acuzat regimul președintelui sirian Bashar al-Assad că le garantează 'impunitatea' jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI) în zonele controlate de forțele guvernamentale, transmite Agerpres.

Jihadiștii Statului Islamic 'par să se deplaseze în deplină impunitate în teritoriile controlate de regim, ceea ce arată că acesta este, în mod clar, reticent sau incapabil să învingă Daesh', le-a declarat jurnaliștilor prezenți la Pentagon generalul britanic Felix Gedney, unul din responsabilii operațiunii internaționale 'Inherent Resolve' în Irak și în Siria.

Coaliția a constatat că numeroși combatanți ai SI dislocați din fieful lor Raqqa, din estul Siriei, s-au deplasat spre vest, reorganizându-se în mici celule pentru a trece mai ușor neobservați, a afirmat miercuri generalul britanic, prin teleconferință de la Bagdad.

Coaliția internațională și aliații săi din forțele irakiene de securitate (ISF) 'sunt pe deplin conștienți de faptul că SI este un inamic răbdător, cu o mare capacitate de adaptare', și 'știm că ei pot încerca să se organizeze în mici celule și că vor încerca cu siguranță să-și ducă la îndeplinire acțiunile teroriste unde și când acest lucru va fi posibil', a adăugat responsabilul britanic.

Cu toate acestea, coaliția internațională nu intenționează să-i urmărească pe luptătorii SI în zonele controlate de regimul sirian și de aliații acestuia, Rusia și Iran.

'Vom continua să purtăm operațiuni în zonele eliberate de aliații noștri în Siria și chemăm regimul sirian să se ocupe de SI în zonele aflate sub controlul său', a mai spus generalul Gedney.

Supuși unor intense bombardamente aeriene de către SUA și Rusia, jihadiștii au pierdut în 2017 'capitalele' așa-zisului lor 'califat': Mosul, din Irak, și Raqqa, din Siria.

Prim-ministrul irakian Haider al-Abadi a anunțat în decembrie 'sfârșitul războiului' împotriva SI, dând asigurări că, pentru prima dată în ultimii patru ani, jihadiștii nu mai controlează niciun teritoriu semnificativ în Irak.

Regimul de la Damasc ar putea face în curând un anunț similar. Jihadiștii mai controlează în prezent doar câteva sate în estul Siriei, mici zone deșertice din centru și două cartiere periferice ale Damascului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău