Siria | Bashar Al-Assad va avea doi contracandidați la prezidențiale
-
03 Mai 2021 18:55
Tribunalul Constituțional Suprem din Siria a anunțat luni că a acceptat candidaturile a doar trei din cei 51 de aspiranți înregistrați pentru a candida la alegerile prezidențiale din 26 mai, în care se vor înfrunta actualul șef al statului, Bashar al-Assad, un fost viceministru și un lider al opoziției, transmite EFE, potrivit Agerpres.
Președintele Tribunalului Constituțional Suprem, Jihad al-Ahham, a declarat într-o conferință de presă că cei trei candidați acceptați sunt Bashar al-Assad, la putere de la moartea tatălui său, Hafez, în 2000; independentul Abdallah Salloum Abdallah, fost viceministru pentru afaceri parlamentare; și liderul de opoziție Mahmoud Ahmed Marei.
Restul candidaților care s-au înregistrat la tribunal au fost respinși pe motiv că "nu îndeplinesc cerințele constituționale și legale", însă pot face contestație, începând de marți, pentru trei zile.
Totuși, comentează EFE, nu sunt așteptate schimbări de ultimă oră în lista candidaților, iar toate previziunile indică faptul că actualul președinte va fi reales pentru un nou mandat, după 21 de ani la putere.
La ultimele alegeri prezidențiale din 2014, când pentru prima dată în jumătate de secol s-au prezentat mai mulți candidați după ce Constituția a fost amendată ca urmare a protestelor din 2011, Al-Assad a câștigat clar cu 88,7% din voturi.
Abdallah, licențiat în drept al Universității din Damasc, a fost ministru adjunct al afacerilor parlamentare, precum și deputat în două rânduri, între 2003-2007 și între 2012-2016, din partea Partidului Socialist Unionist, care face parte din Frontul Progresist Național, coaliție care dispune de 13 mandate în Parlament. Și, deși în trecut acest candidat la președinție a ocupat unele funcții mai puțin importante în cadrul formațiunii menționate, el participă la alegeri în calitate de independent, deoarece Frontul a anunțat că va sprijini candidatura lui Al-Assad.
Marei, și el tot licențiat în drept, este un lider al opoziției interne tolerate în Siria și a fost secretar general al Frontului de Opoziție Democrat Sirian, reprezentând în același timp acest sector de opoziție în negocierile dintre cele două părți de la Geneva.
Reprezentanții opoziției aflați în exil, care nu pot candida deoarece Constituția le interzice acest lucru cetățenilor sirieni care nu au trăit în țară în ultimii 10 ani, au cerut în repetate rânduri invalidarea scrutinului, pe care îl consideră o farsă, cu un câștigător deja cunoscut.