Siria: A începutut transferul a 800 de femei și copii din tabăra de strămutați Al-Hol

  • 03 Iunie 2019 18:10
Siria: A începutut transferul a 800 de femei și copii din tabăra de strămutați Al-Hol

Circa 800 de femei și copii sirieni au început luni să părăsească tabăra de strămutați din Al-Hol, în nord-estul Siriei, pentru a ajunge la locuințele lor, o primă operațiune de acest gen desfășurată de autoritățile semiautonome kurde, relatează AFP,preluat de Agerpres.

Corespondentul AFP a văzut 17 autobuze care transportau femei și copii părăsind tabăra suprapopulată, care adăpostește în special familiile cu legături cu gruparea Statul Islamic (SI).

Aceste femei și copii urmează să fie transportați în regiunile Raqqa et Tabqa, în nordul Siriei, unde se vor alătura restului familiei, potrivit autorităților kurde.

Sub corturi albe unde domnește o căldură sufocantă, femeile și copiii își așteptau rândul să li se permită să urce în autobuze, a constatat un corespodent al AFP.

Unii copii aveau asupra lor o fișă de identificare, iar alții aveau scrise pe mână numele complet și un număr de telefon, potrivit AFP.

Forțele care răspund de securitatea taberei au organizat cozi pentru a înregistra numele femeilor care vor să părăsească tabăra.

Această inițiativă este prima în genul ei pentru tabăra Al-Hol, unde se îngrămădesc aproape 74.000 de persoane potrivit ONU.

Peste 30.000 de sirieni s-au instalat aici, în principal femei și copii, și obiectivul final este de a-i scoate de aici pe toți, potrivit autorităților kurde.

Inițiativa fără precedent îi va viza și pe apropiații jihadiștilor. Ea se va activa la cererea, și cu garanțiile, liderilor tribali și a figurilor locale, potrivit responsabilului citat.

După ce și-a proclamat victoria în martie în fața "califatului" Statului Islamic în Siria, autoritățile kurde susținute de Washington sunt încă confruntate cu provocări de amploare, în special cu situația dificilă din taberele suprapopulate din nord-estul Siriei.

În mai multe rânduri autoritățile kurde au dat alarma în privința situației din Al-Hol, solicitând mai mult ajutor internațional. ONG-urile au denunțat condiții dificile, precum malnutriție acută la copii și lipsa de îngrijiri medicale. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
19
Mon
21
Tue
22
Wed
21
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău