Siria: Zeci de mii de civili sunt blocați în orașul Minbej aflat sub asediu (OSDO)

  • 11 Iunie 2016 17:21
Siria: Zeci de mii de civili sunt blocați în orașul Minbej aflat sub asediu (OSDO)

Zeci de mii de civili sunt blocați în orașul sirian Minbej după asediul asupra acestui fief al grupării Statul Islamic (SI) lansat de forțele susținute de coaliția condusă de Washington.

Precizarea a fost făcută sâmbătă, 11 iunie, de organizația nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit AFP.
 
"Avioanele coaliției internaționale bombardează în permanență Minbej, iar zeci de mii de civili care se mai află încă acolo nu pot ieși din cauză că toate drumurile din jurul orașului au fost blocate", a afirmat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO.
 
O alianță arabo-kurdă de combatanți cunoscută sub numele de Forțele Democratice Siriene (FDS) au încercuit de vineri în totalitate Minbej (nord), lăsând organizația jihadistă fără principala sa axă de alimentare între Siria și Turcia.
 
Reprezentantul SUA pe lângă coaliția internațională antijihadistă, Brett McGurk, a indicat de asemenea că luptătorii SI "sunt în prezent total sub asediu" la Minbej, oraș pe care l-a calificat drept placă turnantă a SI spre Europa, unde gruparea a revendicat mai multe atentate sângeroase.
 
Însă în oraș, care se află în mâinile SI din 2014, "peste 200.000 de civili trăiesc în teroarea bombardamentelor", potrivit lui Abdel Rahmane, care citează surse locale.
 
Mii de locuitori din Minbej au fugit spre regiuni mai sigure înainte ca orașul să fie asediat, conform OSDO.
 
"Brutăriile au încetat de vineri să mai funcționeze, iar produsele alimentare încep să devină tot mai rare", a precizat directorul OSDO.
 
De la începutul ofensivei de la Minbej la 31 mai, luptele și bombardamentele au făcut cel puțin 218 morți — 159 de jihadiști, 22 de combatanți ai FDS și 37 de civili, aceștia din urmă uciși în majoritate de atacurile coaliției internaționale, conform OSDO.
 
 
În războiul brutal și complex care răvășește Siria de cinci ani, SI este de câteva săptămâni ținta mai multor ofensive pe diverse fronturi, din partea forțelor susținute de Washington, dar și a trupelor regimului sprijinite de aviația rusă.
 
Sursa: Agerpres
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău