Siria: ONU vor livra ajutoare în toate orașele asediate

  • 18 Februarie 2016 18:37
Siria: ONU vor livra ajutoare în toate orașele asediate

Organizația Națiunilor Unite a anunțat joi, 18 februarie, că ar trebui să poată livra într-o săptămână ajutoare pentru jumătate de milion de persoane aflate în dificultate în toate orașele asediate din Siria, relatează AFP.

Jan Egeland, principalul consilier al emisarului ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat pentru presă, la sfârșitul celei de-a doua reuniuni la Geneva a grupului de acțiune privind accesul ajutorului umanitar în Siria, că în ultimele 24 de ore 114 camioane au livrat ajutor pentru 80.000 de persoane în cinci zone aflate sub asediu.

'Sunt fericit să vă anunț că putem vorbi de progrese de la prima reuniune' care a avut loc în urmă cu o săptămână cu reprezentanții celor 17 de țări membre ale Grupului internațional de sprijin pentru Siria.

În cadrul celei de-a doua reuniuni, 'am discutat următoarea etapă, aceea de a ajunge în toate celelalte regiuni asediate. Acestea sunt circa 18 și ar trebui să ajungem acolo înainte de următoarea reuniune (care va avea loc) într-o săptămână', a anunțat el.

În total, 486.700 de persoane se găsesc în zone asediate și 4,6 milioane în zone în care accesul este dificil, conform Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (Ocha).

Egeland a menționat orașul Deir Ezzor (nord-est) asediat de jihadiștii grupării Statul Islamic. Până în prezent, ajutorul a fost parașutat de aeronave siriene și ruse.

'Dacă reușim să ajungem la Deir Ezzor, există 200.000 de persoane care trăiesc acolo', a reamintit el, subliniind însă că acest lucru s-a putut realiza doar pe cale aeriană. 'Programul Alimentar Mondial (PAM) are planuri concrete pentru livrarea de ajutoare acolo', a spus el, dând asigurări că Rusia și SUA au dat dovadă până în acest moment de o 'cooperare excelentă'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
17,24
Cer fragmentat
Umiditate:51 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău