SIPRI | Cheltuielile militare la nivel global au crescut în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19

  • 26 Aprilie 2021 08:23
SIPRI | Cheltuielile militare la nivel global au crescut în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19

Cheltuielile militare globale au continuat să crească în 2020, în pofida pandemiei de COVID-19, ajungând la aproape 2.000 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI) publicat luni, informează AFP, citat de Agerpres.

Anul trecut, cheltuielile militare s-au ridicat la 1.981 miliarde de dolari (aproximativ 1.650 miliarde de euro) la nivel mondial, o creștere cu 2.6% pe parcursul unui an, în timp ce PIB-ul global a scăzut cu 4.4%.

În 2019, aceste cheltuieli atinseseră deja cel mai înalt nivel de la sfârșitul războiului rece.

Potrivit lui Diego Lopes da Silva, coautor al raportului, dacă "am fi putut crede că vor scădea cheltuielile militare" din cauza pandemiei, astăzi este "posibil să se concluzioneze cu un anumit grad de certitudine că COVID-19 nu a avut efecte semnificative asupra cheltuielilor militare, cel puțin în 2020".

Cercetătorul a avertizat însă că este încă devreme pentru a trage aceste concluzii pe termen lung, deoarece probabil va fi nevoie de timp pentru ca țările "să se adapteze la șoc".

Faptul că au continuat să crească cheltuielile militare într-un an marcat de o încetinire a creșterii economice înseamnă că "povara militară"- ponderea cheltuielilor militare în PIB, a crescut.

Această pondere a crescut cu 0.2 într-un an la nivel mondial, ajungând la 2.4%. Aceasta este cea mai mare creștere de la an la an de la criza financiară din 2009.

Anul trecut, 12 state membre NATO au dedicat cel puțin 2% din PIB-ul domeniului apărării - ținta stabilită de Alianță, față de doar nouă în 2019.

Cu toate acestea, dacă cheltuielile militare au crescut la nivel global, unele țări, precum Chile și Coreea de Sud, au preferat să redirecționeze o parte din aceste cheltuieli planificate pentru a răspunde crizei sanitare.

Alte țări, cum ar fi Ungaria, au decis dimpotrivă să își mărească cheltuielile militare "în cadrul unui plan de relansare ca răspuns la pandemie", potrivit informațiilor furnizate de Lopes da Silva.

Bugetul numărul unu a rămas, al nivel mondial, cel al Statelor Unite, care a crescut cu 4.4% în 2020, ajungând la 778 miliarde de dolari și reprezentând 39% din cheltuielile globale.

SUA au înregistrat o creștere pentru al treilea an consecutiv, după șapte ani de scădere.

"Aceasta reflectă îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la amenințările percepute din partea concurenților strategici precum China și Rusia, precum și dorința administrației Trump de a întări ceea ce considera a fi o armată americană epuizată", a explicat, într-un comunicat Alexandra Marksteiner, co-autoare a raportului.

Diego Lopes da Silva a indicat că noua administrație Biden "nu a furnizat niciun indiciu că va reduce cheltuielile militare".

SUA sunt urmate de China, al cărei buget militar a reprezentat 13% din cheltuielile globale. Cheltuielile militare ale Chinei, care au crescut constant în ultimii 26 de ani, reflectă creșterea înregistrată de economie.

În ceea ce privește Franța, care se clasează pe locul opt, cheltuielile sale militare au crescut cu 2.9% în 2020, ajungând la 52.7 miliarde de dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău