Sinteza săptămânii 10-16 noiembrie 2014

  • 15 Noiembrie 2014 23:42
Sinteza săptămânii 10-16 noiembrie 2014

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Parlamentul European a ratificat joi Acordul de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova în cadrul sesiunii plenare de la Bruxelles. Eurodeputații s-au arătat îngrijorați în legătură cu acțiunile Rusiei de subminare a procesului de asociere în cadrul Parteneriatului Estic al Uniunii Europene. La ședință a participat și președintele Legislativului de la Chișinău Igor Corman.

Președintele Parlamentului European Martin Shultz speră că noile autorități care vor fi alese după alegerile din 30 noiembrie, vor continua drumul european al Republicii Moldova. Oficialul a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă cu șeful Legislativului Igor Corman, după ratificarea Acordului de Asociere de către Parlamentul European.

Autoritățile de la Chișinău au salutat ratificarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană de către Parlamentul European. Președintele Nicolae Timofti a subliniat că obiectivul final al relației dintre Republica Moldova și UE este aderarea la Uniunea Europeană.

Cinci partide ar accede în Parlament în urma scrutinului din 30 noiembrie, potrivit unui sondaj de opinie, realizat de IMAS Chișinău. Formațiunile pro-europene, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal, ar acumula împreună mai multe mandate decât Partidul Comuniștilor și Partidul Patria, care se declară favorabile unor relații mai strânse cu Rusia.

Potrivit analiștilor, creșterea în sondaje a partidelor pro-europene este explicabilă în condițiile în care în perioada preelectorală formațiunile de la putere erau preocupate de actul guvernării și de soluționarea problemelor. Acum acestea s-au inclus în campanie și comunică mai mult cu cetățenii, ceea ce le face mai vizibile în raport cu opoziția, a declarat în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, comentatorul Vitalie Catană.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului a amendat în ședința sa de vineri, șase televiziuni pentru reflectarea tendențioasă a campaniei electorale. Astfel, posturile de televiziune Prime, Canal2, Canal 3 și Publika au fost sancționate cu amendă maximă în valoare de 5400 de lei, Jurnal TV cu 3600 de lei, iar Euro TV – cu 1800 de lei.

Republica Moldova va achita, de la 1 ianuarie, aproximativ 332 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă cu 50 de dolari mai puțin decât în prezent. Reprezentanții companiei Moldovagaz și ai gigantul rus Gazprom au semnat marți la Chișinău prelungirea contractului de livrare și de tranzit a gazului pentru anul 2015.

Ministrul de Interne Dorn Recean a calificat drept provocare incidentul de luni de la Aeroportul Chișinău, unde un grup de veterani ai războiului de pe Nistru a încercat să-l împiedice pe liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, să zboare la Moscova.

Războiul ruso-ucrainean, conflictele înghețate, dar și apropierea de Uniunea Europeană reprezintă principalele provocări ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică GUAM, ai cărei reprezentanți s-au întrunit luni și marți la Chișinău în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Organizației. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău