Sinteza CNA: Un avocat din Bălți reținut cu 70 mii de lei, 13 cauze penale pornite și sechestre pe bunuri în valoare de peste un milion de lei

  • 25 Martie 17:08
Sinteza CNA: Un avocat din Bălți reținut cu 70 mii de lei, 13 cauze penale pornite și sechestre pe bunuri în valoare de peste un milion de lei

Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Astfel, marți au fost desfășurate percheziții într-un dosar de abuz de putere în biroul unui administrator autorizat din capitală, bănuit de înstrăinarea mai multor spații locative de pe strada Pietrarilor, mun. Chișinău.

Acesta ar fi organizat licitația, în valoare de peste 7,6 milioane de lei, contrar Legii insolvabilității. Miercuri au fost efectuate acțiuni de urmărire penală într-un dosar de trafic de influență asupra funcționarilor publici la eliberarea permiselor de conducere. În urma acestora, o persoană a fost reținută, iar de la domiciliul acestuia au fost ridicate 6000 de euro. Vineri, un avocat din Bălți a fost reținut în flagrant cu 70 000 de lei. Acesta ar fi pretins 100 000 de lei sub pretextul influențării unor judecători de la Chișinău.

La moment, o persoană este deținută în izolatorul Centrului, iar alte 7 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în instituții penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au inițiat 13 cauze penale noi, iar 11 au fost propuse pentru transmitere în judecată.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 1,1 milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Direcției Generale Urmărire Penală și Direcției Generale Teritoriale Nord a CNA. Printre acestea se numără 3 încăperi locative, 2 terenuri agricole, numerar și 14 criptomonede indisponibilizate într-un caz de escrocherie, trafic de influență și spălare de bani. Totodată, a emis 2 ordine de înghețare pe 25 de bunuri.

Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 19 rapoarte de expertiză și 11 avize pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. În perioada menționată au fost organizate 6 instruiri anticorupție pentru 250 de persoane. CNA notifică efectuarea a 4 analize operaționale, eliberarea a 135 de caziere de integritate, recepționarea a 89 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1653 de materiale în cancelaria Centrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău