Sinteza CNA: Percheziții și rețineri într-un dosar de delapidare de bunuri a persoanelor social-vulnerabile, la Bălți și într-un caz de trafic de influență

  • 24 Iunie 14:06
Sinteza CNA: Percheziții și rețineri într-un dosar de delapidare de bunuri a persoanelor social-vulnerabile, la Bălți și într-un caz de trafic de influență

Centrul Național Anticorupție raportează mai multe percheziții și rețineri săptămâna trecută, într-un dosar de deposedare abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile din Bălți. Două persoane din cadrul fostei Direcții asistență socială a Primăriei Bălți au fost reținute pentru abuz de serviciu, manifestat prin perfectarea ilegală a unor acte în baza cărora au intrat în posesia unor locuințe care aparțineau persoanelor cu dificultăți, se arată într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție.

De asemenea, ofițerii CNA au efectuat percheziții la un tânăr din Șoldănești într-un dosar de trafic de influență. Acesta i-ar fi promis unei persoane să o ajute să obțină permis de conducere în schimbul a 15 000 de lei. Acesta și-a recunoscut vina și este cercetat în stare de libertate.  

Totodată, în perioada 18-21 iunie, o delegație, reprezentată de șeful CNA, Alexandr Pînzari, și ofițeri ai subdiviziunilor de urmărire penală și Agenției de recuperare a bunurilor infracționale a CNA, a participat la Conferința Internațională Anticorupție (IACC 2024) care s-a desfășurat la Vilnius, Lituania. 

CNA menționează că la moment, o persoană este deținută în izolatorul Centrului, iar alte 7 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au pornit 8 cauze penale și au soluționat 12 cauze penale. Totodată, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a emis un ordin de înghețare pe 2 autoturisme și mai multe încăperi locative și nelocative. 

Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 21 de rapoarte de expertiză și 19 avize pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. De asemenea, au fost finalizate 6 expertize judiciare, iar în gestiunea direcției specializate se află alte 108 expertize. În perioada menționată, au fost organizate 5 instruiri anticorupție. CNA notifică finalizarea a 3 analize operaționale, eliberarea a 95 de caziere de integritate, recepționarea a 34 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1429 de materiale în cancelaria Centrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
32,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,06 m/s
Fri
24
Sat
24
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău