Sinteza CNA pentru săptămâna trecută: Percheziții la un fost deputat, un avocat reținut și mai multe acțiuni care vizează judecători

  • 01 Aprilie 11:06
Sinteza CNA pentru săptămâna trecută: Percheziții la un fost deputat, un avocat reținut și mai multe acțiuni care vizează judecători

Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale.

Astfel, luni, au fost desfășurate percheziții la un fost deputat în Parlament în cadrul a două cauze pornite pe spălare de bani, îmbogățire ilicită și fals în declarații. De la domiciliul deputatului au fost ridicate 400 de mii de lei și 80 de mii de euro. Marți, un avocat și doi judecători din Chișinău au fost perchiziționați într-un dosar de influență și corupere pasivă. În urma investigațiilor s-a stabilit că, avocatul, reprezentând interesele unui client, ar fi apelat la un magistrat din capitală în vederea influențării unui alt judecător, în gestiunea căruia se afla pe rol cauza în care era vizată clientul său, pentru a-l determina să adopte o soluție favorabilă în privința clientului său. Miercuri, au fost efectuate 19 percheziții în 9 cauze penale, pornite pentru corupere activă și trafic de influență în privința unor avocați, polițiști și unui fost judecător al Curții Supreme de Justiție. Persoanele vizate ar fi acceptat și primit bani în proporții deosebit de mari de la persoane cointeresate, destinați influențării judecătorilor Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău, pentru pronunțarea unor hotărâri sau decizii favorabile părților cointeresate.

La moment, 6 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în instituții penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au inițiat 31 de cauze penale noi, iar alte 30 de cauze penale au fost soluționate. 

De asemenea, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA anunță sechestre aplicate anterior în valoare de circa 600 de mii de lei, confirmate prin încheieri judecătorești pe dosare de spălare de bani și escrocherie. Totodată, au fost indisponibilizate bunuri în valoare de 200 de mii de lei  într-un dosar de trafic de influență. 

Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 17 rapoarte de expertiză și 19 avize pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. CNA notifică efectuarea a 4 analize operaționale, eliberarea a 99 de caziere de integritate, recepționarea a 71 de apeluri la linia națională anticorupție și înregistrarea a 1440 de materiale în cancelaria Centrului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău