Sinteza CNA: Opt cauze penale inițiate și alte patru transmise în judecată

  • 11 Martie 10:11
Sinteza CNA: Opt cauze penale inițiate și alte patru transmise în judecată

Centrul Național Anticorupție raportează pe componenta de combatere a corupției deconspirarea unei scheme infracționale de percepere sistematică a mijloacelor financiare de la diverși agenți economici, cu sume cuprinse între 5000 de lei – 50 000 de lei la eliberarea autorizațiilor de mediu. În urma perchezițiilor desfășurate la șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Bălți, un inspector din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului Strășeni, un angajat al Agenției de Mediu din Chișinău, dar și un fondator al unei societăți din domeniul investigațiilor ecologice au fot ridicate 1 300 000 de lei. În aceeași perioadă, patru administratori de companii au fost reținuți într-un dosar de deposedare a municipalității de circa 8 ha de teren în valoare de peste 10 milioane de lei, iar cercetările în acest caz continuă.

CNA și procurorii mai anunță despre transmiterea în judecată a două cauze penale. Astfel, șeful Direcției Construcții și Drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul, cercetat de CNA pentru abuz de serviciu și escrocherie a ajuns pe banca acuzaților. Totodată, nouă persoane au fost deferite justiției în cadrul unor cauze penale inițiate în ianuarie 2023 de către Direcția Generală Teritorială Nord a CNA pentru trafic de influență asupra angajaților ASP. La moment, 4 persoane sunt deținute în izolatorul Centrului, iar alte 8 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au inițiat 8 cauze penale noi și au propus pentru transmitere în judecată 4 cauze penale.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat bunuri în valoare de circa un milion de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Procuraturii Anticorupție. Printre acestea se numără o construcție locativă, un teren agricol și un teren pentru construcție, indisponibilizate într-un caz de corupere pasivă și trafic de influență. Totodată, a fost emis un ordin de înghețare pe 10 conturi bancare în valoare de peste 40 de mii de euro, 161 de mii de lei și 10 mii de dolari, în baza delegației ofițerilor de urmărire penală ai CNA. Circa 11 milioane de lei, sechestrate anterior, au fost confirmate prin încheieri judecătorești.

Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 19 de rapoarte de expertiză anticorupție, săptămâna trecută. De asemenea, au fost finalizate 17 expertize judiciare, iar în gestiunea direcției specializate se află alte 87 de expertize. În perioada menționată au fost organizate 4 instruiri anticorupție pentru 337 de persoane. CNA notifică inițierea a 2 analize operaționale, eliberarea a 119 caziere de integritate, recepționarea a 45 de apeluri la linia națională anticorupție și 1413 materiale înregistrate în cancelaria Centrului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:3,09 m/s
Thu
23
Fri
20
Sat
23
Sun
25
Mon
24
Arhivă Radio Chișinău