Singapore | Un blogger, condamnat pentru distribuirea unui articol considerat incriminator la adresa premierului

  • 24 Martie 2021 12:37
Singapore | Un blogger, condamnat pentru distribuirea unui articol considerat incriminator la adresa premierului

Un blogger singaporez a fost condamnat miercuri să plătească aproape 100.000 de dolari daune pentru că l-ar fi calomniat pe premier, distribuind pe Facebook un articol care îl incrimina pe acesta într-un dosar de corupție, relatează France Presse.

Liderul orașului stat, Lee Hsien Loong, l-a acuzat pe bloggerul Leong Sze Hian că ar fi contribuit la propagarea unor informații false împotriva persoanei sale, prin distribuirea unui articol care făcea o legătură între el și fondul suveran malaezian 11Malaysia Development Berhad (1MDB), care a făcut obiectul unui imens scandal în această țară vecină din Asia de Sud-Est.

Acest proces este ultimul exemplu din seria de măsuri draconice luate de guvern pentru a încerca să reducă la tăcere orice critici online, denunță apărătorii drepturilor omului.

Liderii singaporezi au recurs adeseori la tribunale pentru a face să tacă vocile critice ale opozanților politici în media străine și asigură că aceste urmăriri penale sunt necesare pentru a le proteja reputația.

Judecătorul Înaltei curți singaporeze, Aedit Abdullah, l-a condamnat pe blogger la plata a 133.000 de dolari singaporezi (99.000 dolari SUA) ca daune, în timp ce premierul ceruse achitarea unor despăgubiri în valoare de 150.000 de dolari singaporezi.

Avocatul lui Leong Sze Hian, Lim Tean, a apreciat verdictul ca fiind "nedrept" și "marcat de erori grave".

Premierul se exprimase la începutul procesului în octombrie și îl acuzase pe blogger că a răspândit zvonuri "răuvoitoare și fără fundament" care au adus atingere "integrității și onestității" guvernului.

Articolul difuzat de blogger fusese publicat inițial pe un site de informații malaezian și afirma că premierul singaporez ar face obiectul unei anchete în Malaezia în legătură cu jefuirea fondului suveran 1MDB.

Miliarde de dolari au fost deturnate din acest fond destinat să contribuie la dezvoltarea economică a Malaeziei într-un dosar cu ramificații globale care a dus la căderea premierului malaezian Najib Razak.

Avocatul bloggerului a pledat că urmărirea penală este nejustificată pentru că autoritățile singaporeze negaseră deja aceste acuzații și apreciază că premierul l-a "țintit în mod arbitrar pe clientul său, în timp ce numeroși alții" au distribuit de asemenea articolul.

Legislația draconică din Singapore, care limitează libertatea de expresie a opoziției și a mass-media, a fost criticată de nenumărate ori de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului.

Din 2019, o nouă lege asupra dezinformării online permite guvernului să cenzureze materiale pe care le consideră false. Aceste dispoziții, denunțate ca "liberticide", au fost criticate atât de militanți, cât și de marile companii de internet.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău