Sindicatele se pronunță împotriva modificărilor la Codul muncii privind anularea concediului nefolosit

  • 16 Ianuarie 16:34
Sindicatele se pronunță împotriva modificărilor la Codul muncii privind anularea concediului nefolosit

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova se pronunță împotriva propunerii privind anularea concediului de odihnă nefolosit, expediind în acest sens un aviz Cancelariei de Stat. Sindicaliștii subliniază că adoptarea acestei modificări la Codului Muncii va provoca înaintarea unei sesizări atât la Curtea Constituțională, cât și la Organizația Internațională a Muncii în vederea examinării conformității acesteia cu normele constituționale și internaționale la care Republica Moldova este parte, transmite IPN.

Proiectul vizat propune completarea articolului 118 din Codul Muncii cu un alineat care să prevadă că „în care salariatul, din motive justificative, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de cel mult 2 ani începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual. Zilele concediului de odihnă anual nefolosite după expirarea termenului indicat se consideră stinse”.

Potrivit sindicaliștilor, prevederile actuale ale articolului 118 din Codul Muncii sunt clare și conforme cu normele internaționale la care Republica Moldova este parte, iar nota informativă la proiectul de lege în vederea completării articolului în cauză cu alineatul (41) nu se bazează pe cazuri sau situații concrete. Sindicaliștii consideră că, dacă modificările vor fi făcute, se vor crea contradicții sau incompatibilități ale legislației naționale cu standardele internaționale în domeniul muncii ratificate de Republica Moldova, care garantează tuturor salariaților dreptul la un concediu de odihnă anual plătit. Nu în ultimul rând, adoptarea propunerii date va oferi posibilități legale de aplicare abuzivă a acestei norme de către angajator.

În avizul CNSM se precizează că motivul real al acumulării (neutilizării) concediilor de odihnă anuale nu ține de salariat, ci de un șir de circumstanțe și factori care stau la baza acestui fenomen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău