Sindicatele: Recuperarea zilelor libere din perioada stării de urgență prin majorarea timpului de muncă zilnic contravine Codului muncii

  • 18 Iunie 2020 14:32
Sindicatele: Recuperarea zilelor libere din perioada stării de urgență prin majorarea timpului de muncă zilnic contravine Codului muncii

Recuperarea orelor de lucru echivalente cu 10 zile libere, prin majorarea, începând cu 18 mai 2020 a timpului zilnic de muncă cu o oră și reducerea pauzei de masă cu 30 de minute în zilelel de luni până vineri, vine în contradicție cu prevederile Codului muncii.

Despre aceasta se menționează într-un aviz al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), expediat în adresa Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și vizează proiectul de Hotărâre cu privire la modul de recuperare a zilelor declarate libere de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, transmite bizlaw.md.

Sindicaliștii au menționat că potrivit prevederilor alin. (5) al art. 111 din Codul muncii, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, Guvernul este în drept (doar) să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile. Totodată, este de menționat că majorarea timpului zilnic de muncă cu o oră sau reducerea pauzei de masă cu 30 de minute, sunt prerogative stabilite pentru angajator și salariat care se negociază și se consfințesc în regulamentul intern al unității, în contractul colectiv și în contractul individual de muncă.

Astfel, CNSM propune ca toate zilele declarate libere în perioada stării de urgență (22 de zile) să fie recuperate prin zilele de sâmbătă pe parcursul anilor 2020-2021.

De asemenea, sindicaliștii propun excluderea prevederii cu privire la reținerile din salariu pentru achitarea datoriilor salariaților față de angajator dn proiectul privind modul de recuperare a zilelor de oodihnă. Norma respectivă prevede că în caz de încetare a contractului individual de muncă/raporturilor de serviciu pînă la recuperarea deplină a zilelor/orelor libere, angajatorul va reține din plățile ce se cuvin salariatului salariul achitat pentru zilele/orele nerecuperate. Sindicaliștii propun ca această prevedere să fie exclusă pentru neadmiterea contradicțiilor dintre prevederile hotărârii Guvernului și Codul muncii, precum și în scopul evitării eventualelor situații litigioase.

Avizul integral al CNSM cu referire la proiectul hotărârii Guvernului cu privire la modul de recuperare a zilelor declarate de către Comisia pentru Situații Excepționale ca zile libere poate fi accesat aici.

Hotărârea vizată a fost aprobată de Guvern la 3 iunie și a intrat în vigoare la 5 iunie.

sursa: bizlaw.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău