Sindicatele Institutului de Istorie cer anularea concursului de proiecte, în urma căruia mai bine de jumătate din angajați au rămas fără locuri de muncă

  • 25 Februarie 2020 09:45
Sindicatele Institutului de Istorie cer anularea concursului de proiecte, în urma căruia mai bine de jumătate din angajați au rămas fără locuri de muncă

Sindicatul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a adoptat o declarație prin care cere Guvernului, Ministerului Culturii, Educației și Cercetării, Agenției Naționale de Cercetare și Dezvoltare să anuleze rezultatele concursului de evaluare a proiectelor de cercetare, realizat în octombrie 2019.

Mai mulți cercetători, care au participat la ședința Sindicatului din cadrul Institutului de istorie al Academiei de Științe, consideră că acest concurs de proiecte, în urma căruia jumătate din angajați au rămas fără funcții, a fost unul trucat, având motive politice.

De asemenea, ei cer revenirea Institutului de Istorie la Academia de Științe a Moldovei, respectarea autonomiei procesului de cercetare a istoriei și reluarea finanțării bugetare în limitele necesității păstrări colectivului și a bunei desfășurări a procesului de cercetare.

Aceasta se întâmplă după ce mai mult de jumătate din cei 55 de angajați ai Institutului de Istorie și-au pierdut locul de muncă, în urma concursului de evaluare a proiectelor, desfășurat în octombrie 2019. Liderul sindical al Institutului, Eugen Cernenchi:

 “În condițiile concursului de proiecte conform programului de stat o parte dintre colaboratorii noștri, angajați ai institutului au rămas în afara acestor proiecte și respectiv și-au pierdut locul de muncă. Și aici este o problemă, pentru că încă nu este clar, mai sunt ei angajați ai institutului, sau nu sunt”.

Mai mulți dintre membrii sindicatului, printre care și istoricul Ion Șișcanu, consideră că acest concurs are un substrat politic:

 Inițial ANCD a fost creat pentru a realiza concurs de proiecte, care trebuia să fie, ca supliment, pe lângă finanțarea instituțională, prevăzută inițial pentru institutele de cercetare. Dar partidele politice, ce au fost la putere, au inversat situația. Cât privește concursul, el a fost trucat de la început. Poate fi în secolul 21 concursuri care nu prevăd dreptul participanților la contestație? Toate contestațiile noastre au fost respinse”, a menționat Ion Șișcanu.

Silvia Corlăteanu, secretar științific, consideră că acest concurs a fost realizat cu grave încălcări legislative:

 Concursul nu a fost bine gândit de la început. În cadrul Consiliului Directorilor, doamna director de atunci, membru-corespondent, doamna Cojocari ne-a asigurat că s-a discutat  și s-a obținut dreptul de a contesta nu doar pe procedură. Au fost date asigurări în fața a 19 directori de institute… Mai mult ca atât, ANCD-ul nu a avut un regulament foarte clar, ce reprezintă expertul, cine poate expertiza un proiect înaintat de cei mai buni savanți din domeniu. Aici a fost una din scăpările grave ale acestei agenții”, a spus Silvia Corlăteanu.

Cercetătorii consideră că institutele de cercetare în domeniul științei trebuie să fie finanțate din bugetul de stat, deoarece acestea realizează cercetări fundamentale, necesare pentru ca țara să se mențină la nivelul statelor civilizate.

Potrivit președintelui sindicatului Știința, Oleg Chihai, în urma concursului realizat în urma reformării științei, au fost lichidate funcțiile a 450 de unități de cercetători  din 1300 existente.

Oleg Chihai a mai amintit că, potrivit estimărilor experților internaționali, care au realizat  cercetarea științei din R. Moldova până la reforma din 2019, s-a constatat că la acel moment în țara noastră erau de 4,5 ori mai puțini cercetători la un milion de locuitori și cu 80 la sută mai puține investiții în cercetare, comparativ cu media UE.

Președintele sindicatului a mai atenționat că legislația din domeniul cercetării adoptată în ultimii ani este în defavoarea cercetătorului.

Directorul Agenției Naționale de Cercetare și Dezvoltare, Viorica Boaghi, contactată anterior de Radio Chișinău, afirma că agenția a făcut tot posibilul ca evaluarea proiectelor să fie obiectivă. Experții au fost cooptați din cadrul unei agenții similare de cercetare și dezvoltare din România, fiind antrenați și experți din Republica Moldova, care s-au expus pe partea economică a proiectelor.

Viorica Boaghi a menționat, de asemenea, că cele 108 contestări înaintate de institutele de cercetare au fost examinate, dar motivele acestora au fost considerate neîntemeiate. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău