Sindicatele din domeniul educației au protestat în fața clădirii Parlamentului

  • 23 Martie 2017 17:41
0%
00:00:00
00:00:00

Sindicatele din domeniul educației au protestat joi, 23 martie, în fața clădirii Parlamentului solicitând majorarea salariilor. Acțiunea a fost anunțată încă de săptămâna trecută, după ce timp de două luni sindicaliștii au negociat cu Guvernul fără să se ajungă la un numitor comun.

La protest au participat câteva sute de pedagogi și cadre non-didactice, iar pentru vineri, 24 martie, este preconizată o altă manifestație la sediul Guvernului. 

Participanții la protest și-au manifestat nemulțumirea față de faptul că guvernanții nu au reușit să găsească soluții eficiente pentru a le majora salariile și că, până acum s-au ales doar cu un adaos de 100 de lei, conform unei decizii recente a Guvernului. Pedagogii și alți angajați din instituțiile de învățământ spun că salariile lor sunt foarte mici și nu le ajung pentru un trai decent, mulți fiind nevoiți să cumuleze mai multe funcții, uneori în detrimentul procesului didactic.

„Suntem ajutori de educatori. Avem 900 de lei leafa. Se poate de trăit cu așa leafă? Nu știu. Măcar la 3000 se fie, dar e imposibil cu 900 de lei!”

„Eu sunt de la Contabilitatea centralizată, contabil. Salariul meu de funcție este de 1240 de lei. Cum vă imaginați că eu trăiesc cu doi copii, unul de 10 ani și altul de 15 ani?”

„Nouă ne este un pic rușine să ieșim aici în stradă și să cerșim salarii. Suntem nevoiți să lucrăm în altă parte.”

„Este chiar batjocoritor. Făcând și studii de masterat, și licență, investind muncă, ca să vii să cerșești salariul chiar este jignitor.”

Prim-vice președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Ion Bulat, a declarat că protestele vor continua și că s-ar putea ajunge și la sistarea procesului de învățământ, deși această măsură ar fi una ne-dorită de către organizatori.

„Mâine o să fim tot la întrunire, marțea viitoare tot o să fim la întrunire. Dacă nu se mișcă nimic, vom organiza un marș pe toată capitala țării. Marșul o să fie mai masiv ca astăzi. Dacă nici asta nu va ajuta, ne vom sfătui cu activul nostru să vedem ce facem mai departe”, a declarat Ion Bulat.

Sindicaliștii insistă asupra câtorva solicitări, iar cea mai importantă este majorarea cu 50 la sută a salariilor pedagogilor. Ei mai cer egalarea salariilor personalului non-didactic la nivelul minimului de existență, precum și recalcularea anuală a pensiilor profesorilor încadrați în câmpul muncii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău