Sindicaliștii solicită explicații privind salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară

  • 06 Ianuarie 2023 15:06
Sindicaliștii solicită explicații privind salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită explicații privind noile norme de salarizare a angajaților din unitățile cu autonomie financiară. Potrivit unei decizii a Guvernului, din 1 ianuarie, salariile angajaților întreprinderilor din sectorul real sunt plafonate. Sindicatele spun, în context, ca modificare contravine legislației în domeniul salarizării și ar putea conduce la amplificarea fenomenului de plată a salariilor ”în plic”.

Totodată, sindicaliștii susțin că odată cu excluderea unor prevederi ale Hotărârii Guvernului nr. 743/2022 prin care erau prevăzute cuantumurile minime ale salariilor de funcții/salariilor tarifare stabilite, s-au creat premise pentru amplificarea economiei informale, scrie Bizlaw.md.

Mai mult, sindicatele spun că noile reguli contravin prevederilor din Codul muncii, care spune că ”formele și condițiile de salarizare, precum și mărimea salariilor în unitățile cu autonomie financiară, se stabilesc prin negocieri colective sau, după caz, individuale între angajator și salariați sau reprezentanții acestora, în funcție de posibilitățile financiare ale angajatorilor și se fixează în contractele colective și în cele individuale de muncă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău