Sindicaliștii insistă asupra majorării salariului minim pe economie. Ce sumă solicită
-
08 Mai 2023 14:55
Sindicaliștii insistă ca salariul minim pe țară să fie de 5.850 de lei începând cu 1 iunie 2023. În 5 mai, Comisia națională pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) și-a reluat activitatea.
Sindicaliștii au pus accent pe necesitatea reexaminării solicitării anterioare a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și a Confederației Naționale a Patronatului din Moldova privind salariul minim pe țară pentru anul 2023 și insistă ca salariul minim să fie de 5.850 de lei începând cu 1 iunie 2023, scrie Bizlaw.md.
La rândul lor, reprezentanții patronatului au propus ca salariul minim să constituie 5.000 mii de lei, din 1 ianuarie 2024.
Reprezentanții CNSM au prezentat mai multe argumente în favoarea majorării salariului minim pe țară: situația social-economică nefavorabilă din țară, urmare a nivelului înalt al inflației (de 30,2% realizate în anul 2022) și reducerii valorii reale a salariilor (cu 10,3% pe parcursul perioadei date), precum și reieșind din necesitatea ca salariul minim pe țară să asigure cel puțin necesitățile de bază ale salariaților și să permită realizarea dreptului la o pensie minimă pentru limită de vârstă fără a fi necesară compensarea din partea bugetului de stat a diferenței până la pensia minimă.
Totodată, în Apelul participanților la mitingul din 1 mai 2023, organizat de CNSM cu prilejul Zilei internaționale a solidarității oamenilor muncii, sindicaliștii au cerut stabilirea salariului minim în mărime de 50% din salariul mediu pe economie, în conformitate cu prevederile Cartei sociale europene revizuite și Directivei UE privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
Din 1 ianuarie 2023, salariul minim pe țară a fost majorat până la 4.000 de lei, deși sindicaliștii au cerut în repetate rânduri ca acesta să fie de cel puțin 5.000 mii de lei.