Simptomele cauzate de varianta Omicron durează mai puțin decât cele provocate de Delta (studiu)
-
08 Aprilie 2022 17:50
Simptomele de COVID-19 durează mai puțin timp la pacienții infectați cu varianta Omicron decât la cei infectați cu varianta precedentă, Delta, cel puțin în cazul persoanelor vaccinate împotriva noului coronavirus, au anunțat autorii unui studiu realizat în Marea Britanie și publicat vineri în revista medicală The Lancet, informează AFP.
O altă descoperire a acestui studiu, realizat pe baza datelor obținute de aplicația britanică de sănătate publică ZOE: varianta Omicron provoacă mult mai puține cazuri de pierdere a mirosului decât varianta Delta, scrie Agerpres.
Pentru a evalua diferențele dintre simptomele cauzate de Delta, varianta dominantă în mare parte a anului 2021, și cele provocate de Omicron, care a depășit-o ca răspândire pe plan global începând de la sfârșitul anului trecut, cercetătorii britanici au studiat declarațiile făcute de aproximativ 63.000 de pacienți, cu toții vaccinați înainte de infectarea lor cu SARS-CoV-2.
Pentru cei care nu făcuseră doza booster, simptomele au avut o durată medie de 8,3 zile în cazul infectării cu Omicron, comparativ cu 9,6 zile pentru cei infectați cu Delta. Diferența a fost însă și mai mare în cazul vaccinării cu doza booster: 4,4 zile de simptome pentru Omicron, comparativ cu 7,7 zile pentru Delta.
Acest studiu, care urmează să fie prezentat în curând la Congresul european de microbiologie clinică și boli infecțioase, a examinat în detaliu și simptomele manifestate de participanți.
Doar 17% dintre pacienții infectați cu Omicron și-au pierdut simțul mirosului, comparativ cu 53% dintre cei infectați cu Delta. În schimb, durerile în gât au fost mult mai frecvente la pacienții infectați cu Omicron.
Studiul a confirmat, de asemenea, periculozitatea mai scăzută a variantei Omicron. Aceasta fusese deja stabilită, dar existau încă anumite dubii, iar oamenii de știință doreau să știe cu certitudine dacă această variantă este, în sine, mai puțin violentă sau dacă provoacă mai puține spitalizări și mai puține decese pentru că populația generală prezintă o rată mai mare de vaccinare decât rata înregistrată în timpul precedentelor variante virale.
Acești doi factori coexistă cel mai probabil, însă noul studiu consolidează ipoteza unei periculozități intrinseci mai scăzute a variantei Omicron. În condițiile în care toți bolnavii studiați erau vaccinați, riscul de spitalizare a scăzut cu un sfert pentru Omicron în raport cu Delta.
Studiul britanic a acoperit, de altfel, o perioadă prea îndepărtată pentru a spune dacă BA.2, o subvariantă Omicron în plină răspândire pe plan global de la începutul anului 2022, prezintă diferențe clinice față de BA.1, versiunea până atunci dominantă.
"Însă datele obținute recent de aplicația ZOE nu demonstrează simptome diferite", a precizat pentru AFP cercetătoarea Cristina Menni, care a făcut parte din echipa ce a realizat acest studiu.