Simpozionul Industriei Turismului reunește la Chișinău experți din nouă state
-
27 Septembrie 2023 10:20
Rep. Moldova are potențial turistic, însă acesta este puțin exploatat. Potrivit datelor statistice, doar 22% din spațiul de cazare disponibil în țară este valorificat. Rep. Moldova se poate face remarcată prin oferirea de servicii în turism medical, educațional, vitivinicol, având totodată și suprafețe mari de rezervații unice, au subliniat oficiali și experți din domeniu în cadrul Simpozionului Industriei Turismului organizat astăzi la Chișinău, transmite Radio Chișinău.
Republica Moldova se apropie tot mai mult de punctul în care își va ocupa locul în structura mondială a turismului, a spus ministrul Culturii, Sergiu Prodan, la deschiderea simpozionului. Creativitatea, evenimentele culturale, turismul cultural sunt o potențială locomotivă a turismului local, a subliniat Sergiu Prodan:
„Moldova nu poate fi despre orice și despre tot, trebuie să aibă propria imagine, extrem de atractivă bineînțeles, dar propria imagine. Și aici, lucrul cel mai important pentru noi în domeniul turismului, este unicitatea și autenticitatea. Dacă vom oferi omenirii servicii, destinații turistice care se mai regăsesc, vom intra într-o competiție care nu știu dacă vom avea șanse să învingem”, a spus Prodan.
Pentru a dezvolta turismul local și diversificarea ofertelor turistice e nevoie de o conlucrare cu toți actorii, precum cei care investesc în afacerile turistice și administrațiile publice locale, a spus coordonatoarea de proiecte de dezvoltare rurală din cadrul USAID Moldova, Diana Lazăr.
„Doar 22% din spațiul de cazare care este disponibil în Rep. Moldova valorificat. Este o rată de ocupare destul de joasă. Adevărul este la firul ierbii, cei care sunteți în contact direct cu turismul. Noi trebuie să înțelegem cine vine în Moldova și cum valorifică, această resursă, adr în același timp nu pierdem ocazia să investim în viitor”, a declarat Lazăr.
Provocările în turismul local este migrația, mulți moldoveni pleacă peste hotare pentru un trai mai bun, însă partea bună că Rep. Moldova încă mai este o destinație atractivă pentru afacerile ecologice pentru cetățenii străini, care vin și investesc în infrastructura turismului receptor, a spus reprezentanta PNUD, Olesea Cazacu.
„Ne gândim și despre dezvoltarea economică locală, la actorii locali, la autoritățile publice locale cu care colaborăm și pe care îi capacităm, îi învățăm și îi încurajăm și să îmbunătățească mediul în primul rând mediul local, mediul de afaceri, pentru că acei care doresc să deschidă pensiuni, dar și să vină în vizite, să beneficieze de o infrastructură publică bună, dar și de servicii publice bune”, a menționat Cazacu.
Rep. Moldova a devenit, în luna iunie anul acesta, membru al Comisiei europene pentru Turism și Competitivitate, ceea ce oferă posibilitatea de promovare a serviciilor turistice locale pe piața externă și de atragere a fondurilor pentru dezvoltarea industriei turismului.