Simpozion național de studii culturale la Biblioteca de arte “Tudor Arghezi” din Chișinău
-
26 Septembrie 2019 14:55
Un simpozion național de studii culturale s-a desfășurat astăzi, 26 septembrie, la Biblioteca de arte “Tudor Arghezi” din Chișinău în contextual zilelor europene ale Patrimoniului cultural. Prima ediție a simpozionului este prilejuită și de împlinirea a 55 ani de la înființarea filialei Bibliotecii municipale “Bogdan Petriceicu-Hașdeu”.
Simpozionul, organizat de Biblioteca municipală B.P. Hașdeu în colaborare cu Institutul Patrimoniului Cultural, a luat în dezbatere diverse teme din patrimoniul cultural material și imaterial – arheologic, etnologic, muzical.
Directoarea Bibliotecii de arte, Anastasia Moldovanu, a vorbit în cadrul simpozionului despre rolul bibliotecii în promovarea patrimoniului cultural și a remarcat faptul sincronizării evenimentului cu cel al aniversării de la înființarea Bibliotecii de arte:
„55 de ani împlinește această filială – filiala de arte Tudor Arghezi, din biblioteca municipală Hașdeu. Cu 55 de ani în urmă, în luna septembrie, se făceau achiziții de carte, iar la 1 octombrie 1964 se deschidea această bibliotecă. Biblioteca și-a schimbat sediul de mai multe ori, acesta este al 4-lea local. A fost o prezentare sper eu interesantă pentru chișinăuieni, fiindcă au aflat poate detalii pe care nu le cunoșteau.”
Directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Victor Ghilaș a atras atenție la importanța conservării și protejării doinei, ca parte a patrimoniului imaterial, care datează din cele mai vechi timpuri și exprimă profund esența culturii naționale:
„Doina reprezintă o carte de vizită a neamului nostru. O categorie ancestrală, tot mai rar întâlnită în mediul tradițional de la noi. Nu întâmplător a fost inclus în lista reprezentativă a UNESCO, fapt ce obligă autoritățile să păstreze această categorie muzicală și totodată să promovăm valoarea ei de rând cu alte capodopere, pe care alte țări le-au introdus în lista reprezentativă a umanității a patrimoniului cultural intangibil.”
La simpozion participă reprezentanți ai Centrului Academic International Mihai Eminescu, Institutului de Filologie Română, Bibliotecii evreiești “Ițic Mangher”, Universității de Stat din Taraclia, Agenției Naționale Arheologice, ș.a.