Simpozion național de studii culturale la Biblioteca de arte “Tudor Arghezi” din Chișinău

  • 26 Septembrie 2019 14:55
Simpozion național de studii culturale la Biblioteca de arte “Tudor Arghezi” din Chișinău

Un simpozion național de studii culturale s-a desfășurat astăzi, 26 septembrie, la Biblioteca de arte “Tudor Arghezi” din Chișinău în contextual zilelor europene ale Patrimoniului cultural. Prima ediție a simpozionului este prilejuită și de împlinirea a 55 ani de la înființarea filialei Bibliotecii municipale “Bogdan Petriceicu-Hașdeu”.

Simpozionul, organizat de Biblioteca municipală B.P. Hașdeu în colaborare cu Institutul Patrimoniului Cultural, a luat în dezbatere diverse teme din patrimoniul cultural material și imaterial – arheologic, etnologic, muzical.

Directoarea Bibliotecii de arte, Anastasia Moldovanu, a vorbit în cadrul simpozionului despre rolul bibliotecii în promovarea patrimoniului cultural și a remarcat faptul sincronizării evenimentului cu cel al aniversării de la înființarea Bibliotecii de arte:

„55 de ani împlinește această filială – filiala de arte Tudor Arghezi, din biblioteca municipală Hașdeu. Cu 55 de ani în urmă, în luna septembrie, se făceau achiziții de carte, iar la 1 octombrie 1964 se deschidea această bibliotecă. Biblioteca și-a schimbat sediul de mai multe ori, acesta este al 4-lea local. A fost o prezentare sper eu interesantă pentru chișinăuieni, fiindcă au aflat poate detalii pe care nu le cunoșteau.”

Directorul Institutului Patrimoniului Cultural, Victor Ghilaș a atras atenție la importanța conservării și protejării doinei, ca parte a patrimoniului imaterial, care datează din cele mai vechi timpuri și exprimă profund esența culturii naționale:

„Doina reprezintă o carte de vizită a neamului nostru. O categorie ancestrală, tot mai rar întâlnită în mediul tradițional de la noi. Nu întâmplător a fost inclus  în lista reprezentativă a UNESCO, fapt ce obligă autoritățile să păstreze această categorie muzicală și totodată să promovăm valoarea ei de rând cu alte capodopere, pe care alte țări le-au introdus în lista reprezentativă a umanității a patrimoniului cultural intangibil.”

La simpozion participă reprezentanți ai Centrului Academic International Mihai Eminescu, Institutului de Filologie Română, Bibliotecii evreiești “Ițic Mangher”, Universității de Stat din Taraclia, Agenției Naționale Arheologice, ș.a.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău