Simpozion la Biblioteca Națională, dedicat educației spirituale și patrimoniului cultural

  • 15 Octombrie 2020 16:48
Simpozion la Biblioteca Națională, dedicat educației spirituale și patrimoniului cultural

Biserica întotdeauna a promovat cultura și educația, a susținut și continuă să susțină formarea intelectuală și cea spirituală a generației tinere în școli, universități, biserici și mănăstiri. Educația moral-spirituală nu ar avea niciun impact fără cea mai mare și mai citită carte din lume: Cartea cărților, Biblia sau Sfânta scriptură. Această carte trebuie sa fie de căpătâi pentru fiecare casă. A fost mesajul Mitropolitului Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir, transmis de preotul Maxim Melinti, doctor în istorie, în cadrul unui simpozion desfășurat de Biblioteca Națională, în colaborare cu Mitropolia Moldovei, transmite IPN.

Directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat că Biblioteca a considerat de cuviință să se consulte cu preotul Maxim Melinti în privința a ce ar putea organiza împreună cu Biserica. „Ne-am gândit că ar fi frumos astăzi, într-o toamnă a anului 2020, pe de o parte văduvită de comunicare, socializare, dar totodată noi, cei care stăm la straja cuvântului și al cărții, ne vom strădui să punem în valoare ce avem mai sfânt și scump: credința noastră creștin-ortodoxă, învățământul creștin ortodox din Moldova și rădăcinile lui”, a remarcat Elena Pintilei.

Preotul Octavian Moșin, conferențiar universitar, s-a referit la capela „Întâmpinarea Domnului” de pe teritoriul Universității de Stat, un edificiu ridicat în 1880. „Spre acest sfârșit de vară, a împlinit 140 de ani de când a fost construit. Acest sfânt lăcaș este unul neordinar. De ce se înscrie printre cel 15 edificii de cultură din municipiu care intră în patrimoniul național? Observăm că este o clădire neordinară, este împrejmuită de câteva blocuri de studii care apar concomitent cu construcția bisericii”, a spus preotul.

Potrivit lui Octavian Moșin, complexul „a născut mulți teologi”. Inițial trebuia să fie scoală spirituală, ulterior, în perioada interbelică, trece în seminar. „După 1990 încoace, când se redeschide Facultatea de Teologie, care a fost închisă pe o scurtă perioadă de doi ani (din 1991 – 1993), până în 2005 a fost capela Academiei de Teologie Ortodoxă, iar de atunci încoace, pe parcursul ultimilor 15 ani este capela tuturor tinerilor. Este o biserică a tinerilor în speță. Și acum tinerii cercetători, oamenii care își fac studiile la USM, manifestă diverse preocupări în domeniul teologiei”, a precizat Octavian Moșin.

Despre rolul învățământului, îndeosebi cel teologic, la dezvoltarea patrimoniului cultural și cultivarea valorilor spirituale au mai vorbit și alți preoți, profesori, cercetători și bibliotecari. Simpozionul se desfășoară în incinta blocului II al Bibliotecii Naționale, una din cele trei clădiri al Seminarului Teologic deschis la Chișinău în 1814, de către Sfântul Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Vineri, 16 octombrie, între 10.00-14.00, va fi organizat un pelerinaj la Mănăstirea Căpriana, omagiu adus Sfântului Ierarh Gavriil Bănulescu-Bodoni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău