Simpozion în memoria omului de cultură Alexe Rău, la 70 de ani de la naștere

  • 27 Decembrie 2023 16:11
Simpozion în memoria omului de cultură Alexe Rău, la 70 de ani de la naștere

Un simpozion în memoria omului de cultură Alexe Rău, cu genericul „70 de ani de la nașterea lui Alexe Rău”. a avut loc, miercuri, 27 decembrie, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, transmite Radio Chișinău.

Potrivit directoarei Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, Alexe Rău, care a fost director al acestei biblioteci, a adus o contribuție semnificativă la crearea sistemului biblioteconimic pe ambele maluri ale Prutului.

Prezența notorie a domnului Alexe Rău în cultura națională a însemnat nu doar realizări remarcabile în domeniul infodocumentar, ci și o deosebită tenacitate în promovarea valorilor naționale, culturii și filosofiei”, se arată într-un comunicat al instituției.

În 1975, Alexe Rău, a absolvit Facultatea de biblioteconomie și Bibliografie a Universității de Stat din Chișinău. Începând cu 1976 este angajat la Biblioteca Națională. Va suplini mai multe funcții și va urca mai multe trepte ierarhice atât în cadrul Bibliotecii Naționale, cât și în cel al Ministerului Culturii, în 1992 fiind numit în funcția de director general al Bibliotecii Naționale.

Alexe Rău a inițiat și contribuit la desfășurarea, în condițiile interdicțiilor puse de regimul comunist, a Festivalului de carte și poezie „Eminesciana” (1985-1986), fiind și unul din fondatorii anuarului „Patrimoniu: Almanahul bibliofililor din Moldova” (1977-1981).

 A stat la începuturile „Calendarului bibliotecarului” (din 2000 - Calendar National). Elaborează, cu o echipă de experți, Programul Național de reformare a bibliotecilor, de depozitare și orientare a acestor instituții spre valorile naționale și modelul strategic al sistemului național de biblioteci, elaborează concepția și inițiază înființarea Consiliului Biblioteconomic Național și a Școlii de Biblioteconomie din Moldova. Alexe Rău a fost cel care a inițiat Salonul Național de Carte.

Alexe Rău a elaborat concepția nouă, europeană a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova,  implementată în cadrul reformei acestei instituții demarată în 1992, odată cu instalarea sa pe postul de director general, se mai arată în comunicat.

Alexe Rău s-a născut la  23 decembrie 1953, în comuna Larga, rn. Briceni. S-a stins din viață la 8 aprilie 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău