Simpozion de Heraldică: 25 de ani de la obținerea independenței R. Moldova

  • 26 Aprilie 2016 15:41
Simpozion de Heraldică: 25 de ani de la obținerea independenței R. Moldova

Cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la obținerea independenței Republicii Moldova, la muzeul Național de Istorie din Chișinău a fost organizat marți, 26 aprilie, un simpozion de Heraldică.

Evenimentul științific a adunat o serie de cercetători, care au adus la cunoștință publicului noile contribuții în domeniul heraldicii, sigilografiei, dar altor științe conexe ale istoriei, ca o amintire a celor care au stat la baza formării statului Republica Moldova.

Simpozionul de Heraldică a avut loc în ajunul Zilei Drapelului și Stemei Republicii Moldova, marcată în fiecare an la 27 aprilie. Doctorul în istorie și heraldistul Silviu Andrieș Tabac, despre alegerea acum 25 de ani a simbolurilor naționale ale Republicii Moldova.

”Proiectele înscrise atunci în concurs numărau peste 130 de piese, și peste 100 de artiști plastici s-au înscris atunci în concurs. În final a ajuns un proiect moldovenist, în care apărea un cap de bour și altul, semnat de Gheorghe Vrabie, care alături de capul de bour a adăugat acvila romană. Proiectele au fost supuse dezbaterilor specialiștilor, societății civile. În final stema elaborată de către Maria Dogaru și Gheroghe Vrabie a fost adoptată la 3 noiembrie 1990. De la această dată a fost pusă și pe drapelul Republicii Moldova, adoptat anterior la 27 aprilie 1990”, a precizat Silviu Andrieș Tabac.

În sistemul epistemologic al Republicii Moldova Heraldica este o știință relativ tânără, menționează Varvara Buzilă, director adjunct al Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, care a prezentat în cadrul simpozionului comunicarea ”Simboluri ale culturii tradiționale din perspectivă heraldică”.

”S-a început a gândi și promova simboluri numai după ce am obținut identitatea noastră, numai  după ce Republica Moldova s-a impus ca un stat. Până la declararea independenței nu noi elaboram steme și drapele. Ele erau elaborate cu totul în altă parte și nouă ne erau aduse ca parte dintr-un alt întreg, ca parte dintr-o altă identitate”, a constatat Varvara Buzilă.

Tradiția populară mereu a transmis către lumea heraldistică simboluri de foarte mare forță de exprimare și de comunicare, simboluri pline de sensuri, cum ar fi motivele ornamentele țesute în covoare, prosoape, sau imprimate pe cămășile tradiționale, este de părere Varvara Buzilă.

Aceasta a fost a 10 ediție a simpozionului de Herladică, organizat la Chișinău.

Amintim că Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputații primului legislativ. Ziua drapelului de stat este marcată în Republica Moldova începând cu anul 2010.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-2,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău