Simona-Mirela Miculescu este prima femeie din România aleasă să conducă Conferința Generală a UNESCO

  • 07 Noiembrie 2023 14:55
Simona-Mirela Miculescu este prima femeie din România aleasă să conducă Conferința Generală a UNESCO

Ambasadoarea Simona-Mirela Miculescu a fost aleasă, la Paris într-o ceremonie specială în funcția de Președinte al celei de-a 42-a Conferințe Generale a UNESCO.

Este prima femeie ambasador din România care va conduce un organism internațional, al treilea cetățean român după Nicolae Titulescu și Manea Mănescu care reprezintă România în calitatea de președinte al unei organizații mondiale, transmite Radio România Actualități.

În discursul său prezentat în fața reprezentanților din cele 194 de state membre ale organizației, ambasadoarea care a luat cuvântul în limbile engleză și franceză, a pledat pentru egalitatea de gen și dreptul femeilor din întreaga lume la educație.

Ea a mulțumit autorităților din România pentru că i-au susținut și înaintat candidatura la acest for internațional.

”Educația este un drept fundamental, vital pentru demnitatea umană și un catalizator pentru incluziune și avansarea în asigurarea egalității de gen. Ca o comunitate globală să depășim limitele și să sfidăm diviziunile, haideți să dezlănțuim potențialul fenomenal al tinerilor, al femeilor și fetelor. Împreună haideți să ne angajăm într-un dialog deschis și sincer. Haideți să fim gata să facem compromisuri și să găsim echilibru când scopurile noastre colective o cer. În aceste vremuri tulburi haideți să continuăm să construim apărarea păcii în mințile femeilor și bărbaților. Haideți să ne inspirăm unul pe celălalt în acest laborator de idei reprezentat de UNESCO” a declarat, în discursul său ambasadoarea Simona-Mirela Miculescu, potrivit Radio Chișinău.

Diplomat cu o carieră de peste 24 de ani, Simona Mirela Miculescu este prima femeie purtător de cuvânt din istoria Ministerului Afacerilor Externe al României, prima femeie cu rang diplomatic de Ambasador, prima femeie care a condus Misiunea Permanentă a României pe lângă Națiunile Unite.

De-a lungul carierei sale a fost atașat de presă la Ambasada României din SUA, a lucrat în cadrul OSCE în Kosovo și a fost consultant al guvernului irakian. La New York, Simona Miculescu a deținut pozițiile de vicepreședinte al Consiliului Executiv al UNICEF, vicepreședinte al Adunării Statelor Părți la Curtea Penală Internațională, membru al Biroului Francofoniei și președinte al Comisiei Speciale pentru Politică și Decolonizare a Adunării Generale a ONU, în cea de a 66-a sesiune a acesteia.

Amintim că în perioada 7-22 noiembrie current, are loc cea de-a 42-a sesiune ordinară a Conferinței Generale UNESCO, cel mai important eveniment interguvernamental de la nivelul Organizației, ce se desfășoară odată la 2 ani. Conferința Generală este unul dintre cele 3 organe constitutive ale UNESCO, alături de Consiliul Executiv și Secretariat.

Este și organul cel mai reprezentativ, reunind totalitatea celor 193 de State Membre. Conferința Generală stabilește politicile și principalele linii de lucru ale Organizației, programele și bugetul UNESCO, alege membrii Consiliului Executiv și pe cei ai altor organe interguvernamentale ale Organizației și numește, la fiecare patru ani, Directorul - General.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău