Simbolul petrecerii de Revelion este în pericol: Strugurii pentru șampanie ar putea dispărea în 20 de ani, din cauza schimbărilor climatice

  • 28 Decembrie 2023 16:11
Simbolul petrecerii de Revelion este în pericol: Strugurii pentru șampanie ar putea dispărea în 20 de ani, din cauza schimbărilor climatice

Pe măsură ce se apropie noul an, poate că vă gândiți să cumpărați nelipsita sticlă de șampanie, specifică Revelionului. Schimbările climatice ar putea strica în curând petrecerea, relatează CNN, citat de G4media.

Cele trei specii de struguri folosiți pentru vinul special – chardonnay, pinot noir și pinot meunier – se numără printre sutele de tipuri de struguri pe cale de dispariție, potrivit startup-ului ClimateAi din Silicon Valley, care a împărtășit informații cu CNN, menționează sursa citată.

Criza climatică generată de om se modifică tiparele meteorologice în unele dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din lume, inclusiv în Champagne, nordul Franței. Până în 2050, aceste soiuri populare de struguri ar putea înceta să mai existe, potrivit ClimateAi. Folosind sute de modele climatice globale, date din satelit și date de teren, cercetătorii ClimateAi sunt capabili să prognozeze viitorul strugurilor folosiți la fabricarea șampaniei și a vinului spumant în întreaga lume.

Un studiu publicat în 2020 a avertizat că numărul regiunilor care cultivă în prezent struguri de vin se va reduce cu mai mult de jumătate dacă temperaturile globale vor crește cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. Lumea va depăși acest prag în acest secol dacă nu se vor face reduceri mai profunde și susținute ale poluării cu carbon în curând, potrivit Programului ONU pentru Mediu. La o încălzire de 4 grade, până la 85% din aceste terenuri nu ar mai fi viabile pentru a produce o picătură decentă.

„Dacă ne gândim la șampanie, aceasta este o băutură unică”, a declarat Will Kletter, vicepreședinte al operațiunilor și strategiei la ClimateAi. „Are nevoie de zile calde și însorite pentru a avea o aromă robustă și de nopți răcoroase pentru a acumula acea aciditate, ceea ce îi conferă acel tip de gust crocant și răcoritor pe care îl iubim.”

El a adăugat: „Dar, pe măsură ce clima se încălzește, acele zile calde și însorite pot deveni poate un pic prea calde, iar acele nopți răcoroase dispar.”

În 2023, producția mondială de vin a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 60 de ani. O mare parte din acest declin s-a datorat unor fenomene meteorologice extreme, multe dintre acestea fiind exacerbate de schimbările climatice, potrivit unui raport anual privind producția de vin al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) publicat în noiembrie. Italia a renunțat la poziția de principal producător de vin din lume din cauza mai multor fenomene meteorologice nefavorabile, inclusiv precipitații neregulate care au declanșat otrăviri, precum și inundații, grindină și secetă, se arată în raport.

„Aceasta este o problemă de mare actualitate”, a declarat Kletter pentru CNN. „Asta înseamnă vin mai scump, sau poate că vinul produs nu este de aceeași calitate și poate că nici măcar nu poți avea acces la unele dintre vinurile pe care ești obișnuit să le savurezi. Iar aceasta este o problemă cu care ne confruntăm astăzi”.

În ritmul în care se încălzește planeta, Kletter a spus că viticultorii trebuie să înceapă să învețe cum să se adapteze – și să fie atenți la locațiile viabile și mai reci din nord – pentru a menține industria în viață și în creștere.

În regiunea Champagne din Franța, viticultorii au înregistrat în 2021 cea mai mică recoltă din 1957 încoace, din cauza unor fenomene meteorologice extreme, de la căldură extremă la îngheț timpuriu, precum și a precipitațiilor abundente, potrivit unui raport Reuters. Acest lucru a costat Franța un total de aproximativ 2 miliarde de dolari în vânzări, potrivit raportului.

Dar Franța a avut un an de producție decent în 2023, producând bine în nord, inclusiv în Champagne, potrivit raportului OIV, chiar dacă unele podgorii din sud au fost afectate de mildiu, valuri de căldură și secetă.

Cum se adaptează cramele

Dave și Lois Cho s-au mutat din California în Willamette Valley, în Oregon, pentru a înființa o cramă în 2020, un an deosebit de dificil, în condițiile în care vestul SUA s-a confruntat cu o secetă istorică de mai mulți ani, care a declanșat penurii de apă fără precedent și incendii de vegetație care au afectat terenurile.

„Schimbările climatice au fost cu siguranță un factor”, a declarat Lois pentru CNN, atunci când a explicat de ce a plecat cuplul. Cei doi, care au fondat CHO Wines, au analizat inițial diferite regiuni viticole din California, dar au auzit de la cultivatori că au avut dificultăți cu modelele neregulate de precipitații pentru a-și iriga strugurii.

Au fost hotărâți să găsească un loc cu o altitudine ridicată. Asta pentru că o podgorie aflată la o înălțime mai mare va fi mai răcoroasă și va primi mai multe ploi. De asemenea, înseamnă că strugurii nu se vor coace prea devreme, așa cum se întâmplă în căldură, permițând dezvoltarea mai multor arome și aciditate.

„Fiind la o altitudine de 1.000 de metri, ceea ce este o altitudine destul de mare pentru o mulțime de văi încă, a fost un considerent important”, a declarat Dave pentru CNN. „Acum, suntem în medie cu cinci până la 10 grade mai reci decât fundul văii, așa că ne-am gândit că asta ne va da ceva timp (pentru a ne adapta pe deplin la criză)”.

Industria vinului folosește un sistem de măsurare numit grade-zi de creștere pentru a măsura cât de multă căldură se acumulează pe parcursul sezonului de creștere și ajută la determinarea vitezei cu care se dezvoltă strugurii. Cei de la Chos spun că numărul acestor „zile” este în creștere, ceea ce accelerează coacerea strugurilor și împinge sezoanele de recoltare mai devreme.

Pe măsură ce vestul devine mai cald și mai uscat, mulți producători de vinuri din SUA, precum familia Chos, văd în Willamette Valley din Oregon – la aproximativ nouă ore de mers cu mașina la nord de faimoasa vale viticolă Napa Valley din California – următoarea regiune viticolă importantă a țării.

„Este ca un tren în mișcare. Dacă încerci să te urci într-un tren în mișcare, este foarte dificil”, a spus Lois Cho. „Dar în Oregon, este ca și cum am așterne șinele, pentru că există o mulțime de terenuri neamenajate și resurse neexploatate.”

Oportunitate pentru o nouă aromă

Una dintre întrebările care se pun în prezent în industria vinului este dacă viticultorii tradiționali sunt dispuși să se îndepărteze de regiunile lor și să adopte noi procese de vinificație. Kletter, de la ClimateAi, a declarat că marii producători de vinuri trebuie să analizeze dacă există zone emergente și oportunități de a dezvolta noi podgorii și noi arome.

„Aceasta este cartea de joc a adaptării vinului”, a spus Kletter, care a locuit în Franța și este un mare fan al vinului spumant. „Cred că aceasta este, de fapt, o oportunitate interesantă pentru întreprinderi și, potențial, pentru consumatori de a avea acces la vinuri gustoase pe care poate că nu le-au mai experimentat până acum.”

Dar aceasta este o provocare pentru regiuni precum Bordeaux și Champagne din Franța, care sunt legate de teritoriile lor. Prin lege, pentru a fi considerat „șampanie” autentică, vinul trebuie să provină din regiunea Champagne. De aceea, în alte țări, inclusiv în SUA, băuturile similare sunt denumite „vin spumant”.

Dar pentru familia Chos, mutarea lor în Oregon a inspirat experimentarea. În 2022, ei și-au cofermentat strugurii cu mere pentru a crea o nouă aromă pentru vinul lor spumant. A devenit un produs destul de popular printre vinurile lor din 2022, a declarat Lois Cho.

„Nu poți trăi în frică”, a spus Dave Cho. „Există o oportunitate pentru noi de a fi creativi”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău