Silvicultori moldoveni au participat la concursul profesional din România

  • 07 Octombrie 2021 09:49
Silvicultori moldoveni au participat la concursul profesional din România

Silvicultori ai Agenției „Moldsilva” au participat recent la faza națională a Concursului profesional ,,Cel mai bun pădurar”-2021 din România, desfășurat la Direcția Silvică Olt și organizat de Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, transmite MOLDPRES.

La această reuniune au participat câștigătorii etapelor județene organizate de cele 41 de direcții silvice ale Regiei Naționale române, iar reprezentanții Republicii Moldova - Victor Burlacu, pădurar la Întreprinderii pentru Silvicultură ,,Hâncești-Silva”, Sergiu Racoviță de la Întreprinderea pentru Silvicultură „Silva-Centru”, Ungheni și Victor Dulea, angajat al Întreprinderii Silvo-Cinegetice „Strășeni”, au concurat cu colegii români la invitația Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, scrie sursa citată.

Potrivit „Moldsilva”, cunoștințele concurenților și aptitudinile profesionale au fost testate la diverse probe, printre care: proba teoretică, sub forma unui test grilă cu întrebări din principalele domenii de activitate specifice meseriei de pădurar; recunoașterea speciilor de arbori și arbuști forestieri după semințe, frunze și puieți, a speciilor de vânat, precum și a principalelor specii de dăunători ai pădurilor; sortarea și determinarea volumului buștenilor prin măsurători și calcule matematice specifice; întocmirea unui act de contravenție/infracțiune și a unui proces-verbal de reținere, în vederea confiscării, a materialului lemnos, de proveniență ilegală etc.

Din cei peste 41 de participanți, silvicultorii moldoveni și-au adjudecat poziția a 18-a în clasamentul general. În cadrul Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, acest concurs anual este apreciat atât pentru posibilitatea de nominalizare și apreciere a celor mai buni silvicultori, cât și pentru ocazia de abordare în comun a problemelor și realizărilor fondului forestier.

Asemenea proiecte, dar și multe alte activități de domeniu sunt posibile datorită colaborării dintre Agenția „Moldsilva” și Regia Națională a Pădurilor - Romsilva și contribuie la sporirea capacităților profesionale. În agenda cooperării multidimensionale dintre silvicultorii din Republica Moldova și România se mai regăsesc activități și aspecte ale silviculturii moderne, proiectele transfrontaliere cu beneficii comune și abordarea pragmatică a problemelor fondului forestier de pe ambele maluri ale Prutului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău