La o zi după numirea în funcție a Silviei Radu, Dorin Chirtoacă și-a prezentat punctul de vedere (Revista presei)

  • 08 Noiembrie 2017 08:02
La o zi după numirea în funcție a Silviei Radu, Dorin Chirtoacă și-a prezentat punctul de vedere (Revista presei)

Revista presei din 8 noiembrie 2017

Revista presei// Dionis Cenușă: “Este inadmisibil ca prin ocolirea măsurilor democratice administrația publică a capitalei să fie preluată de persoane fără o oarecare legitimitate publică”

Apariția Silviei Radu în peisajul politic moldovenesc este o mișcare cu bataie lungă scrie decanul facultății de științe Politice a USM Alexandru Solcan. Acesta afirmă pe portalul deschide.md că prin candidatura doamnei Silvia Radu, democrații încearcă să prindă mai mulți iepuri. În primul rând, în fotoliul de primar general, fie el și interimar, este adus un tehnocrat, nu un membru de partid. Asta și-o doresc chișinăuienii de mai mult timp. Totodată, candidatura doamnei Radu se pliază bine peste eforturile de promovare a femeilor în politică. Această campanie este una la modă acum la noi și este susținută cu ardoare de mulți reprezentanții ai societății civile. Chișinăul nu a avut un primar-femeie de două secole. Este altceva. De aceea și atenția va fi una pe măsură. Este tocmai ceea de ce este nevoie pentru un început de carieră politică. În timp, Silvia Radu poate aduce plusvaloare garniturii Partidului Democrat.

Analistul politic Dionis Cenușă consideră că pentru Democrați este comod să aibă în fruntea primăriei Chișinăului pe cineva mai integru decât, probabil, majoritatea membrilor de partid. Mai mult ca atât, Silvia Radu ar crea o impresie bună și pentru europeni (așa, probabil, cred unii de la PDM). În opinia lui Dionis Cenușă interimatul în funcția de primar al Chișinăului de către Silvia Radu degradează continuu legătura dintre tot ceea ce reprezintă statul (sectorul public) și cetățeni. Este inadmisibil ca prin ocolirea măsurilor democratice administrația publică a Capitalei să fie preluată de persoane fără o oarecare legitimitate publică. Asemenea acțiuni îmi amintesc despre modul și stilul în care Democrații au reușit să obțină majoritate parlamentară, iar liderul democraților să coordoneze de facto guvernul și guvernarea, conchide comentatorul politic.

Ziarul Național scrie că la o zi după numirea în funcție a primarului general interimar, Silvia Radu, Dorin Chirtoacă, a prezentat punctul său de vedere față de cele întâmplate. Acesta consideră că e vorba de „butaforie la Primărie și lipsă de legitimitate”. Dorin Chirtoacă scrie într-o postare pe facebook că a analizat cele întâmplate și afirmă că Primăria nu are legitimate la ora actuală, iar „numirile în funcție, rocadele, instalarea în birouri sunt ilegale și nule”. Acesta face trimitere la rezoluția Congresului Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei, din 19 octombrie 2017 care spune că: „primarul Chișinăului a fost înlocuit de o persoană neautorizată”, fiind vorba despre viceprimar, întrucât exercita interimatul propriei funcții, având mandatul expirat încă din 2011. Cu atât mai mult, un viceprimar, fiind interimar la propria funcție, deținând în mod ilegal și interimatul funcției de primar, nu putea propune alți viceprimari. Este o dublă ilegalitate”, subliniază Dorin Chirtoacă.

În Ziarul de Gradă citim ce spune șeful Procuraturii Anticorupție despre „dosarul parcărilor”. Acțiunile de urmărire penală în „dosarul parcărilor” urmează a fi finalizate în aproximativ două săptămâni, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru Ziarul de Gardă. Astfel, dosarul viceprimarului Nistor Grozavu, a omului de afaceri Alexandru Pincevschi, dar și a celor trei administratori de firme de parking implicați în trucarea licitației de selectare a firmei care urma să gestioneze parcările cu plată din Chișinău, vor fi trimise în judecată.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău