Silicon Valley Bank, a 16-a bancă din Statele Unite, a intrat în faliment. Este cel mai mare colaps de la criza din 2008

  • 11 Martie 2023 19:00
Silicon Valley Bank, a 16-a bancă din Statele Unite, a intrat în faliment. Este cel mai mare colaps de la criza din 2008

Grupul financiar Sillicon Valley Bank a dat faliment, iar anunțul a zguduit bursele americane și europene. Este cea mai mare bancă în colaps de la criza din 2008. Miliarde de dolari care aparțin companiilor și investitorilor au rămas blocate, transmite hotnews.ro.

Administrația federală de garantare a depozitelor a fost desemnată să evalueze și să valorifice proprietățile băncii, a 16-a ca valoare din Statele Unite. Bunurile băncii sunt cotate la 209 miliarde de dolari.

În timp ce încerca să blocheze pierderea capitalului, creditorul a pierdut aproape două miliarde de dolari din cauza deciziei Rezervelor Federale, banca centrală a Statelor Unite, de a crește accelerat dobânda de referință.

Criza băncii americane a trimis unde de șoc și în Europa.

James Athey, director de investiții ABRDN:

 „Piețele sunt foarte volatile, deoarece ne aflăm în acest mediu cu inflație ridicată și politici rapide de întărire monetară. Chiar în ultimele zile, Rezervele Federale și Jerome Powell (președintele Băncii Centrale, n.r) le-au dat motive întemeiate investitorilor să se teamă de o direcție accelerată și o posibilă politică a ratei înalte a dobânzii în următoarele luni. Această tendință a fost accelerată aseară de veștile din California că o bancă din Sillicon Valley specializată în investiții în startup-uri este obligată să-și mărească propriul capital pentru a-și reface echilibrul. În ultimele 12 - 18 luni, am văzut asta în repetate rânduri: performanța puternică de ieri se transformă în prăbușirile de mâine. Desigur, există o corelație între bursele din SUA și cele europene."

Sediul central și toate sucursalele băncii falimentare vor fi redeschise peste două zile pentru ca toți deținătorii de depozite care sunt asigurați să aibă acces la fondurile proprii.

Din păcate, procesul este limitat: 89% din depozite nu erau asigurate la sfârșitul anului trecut. Autoritățile financiare se străduie în acest weekend să găsească o altă bancă dornică să fuzioneze cu SVB pentru a se evita o criză mult mai mare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Tue
11
Wed
15
Thu
15
Fri
14
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău