Siegfried Mureșan: UE trebuie să le ofere cetățenilor din R. Moldova o perspectivă europeană clară prin începerea negocierilor de aderare

  • 07 Noiembrie 2023 07:50
Siegfried Mureșan: UE trebuie să le ofere cetățenilor din R. Moldova o perspectivă europeană clară prin începerea negocierilor de aderare

Uniunea Europeană trebuie să sprijine în continuare autoritățile proeuropene de la Chișinău, atât financiar, cât și tehnic, și să le ofere cetățenilor din Republica Moldova o perspectivă europeană clară prin începerea negocierilor de aderare la UE, a declarat președintele Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureșan, citat de Agerpres.

''Cu cât oamenii vor vedea mai clar că Uniunea Europeană este decisă să ajute pe termen lung Republica Moldova, că este deschisă calea spre aderare, cu atât capacitatea Rusiei de a manipula oamenii și a influența deciziile de la Chișinău va continua să scadă'', a afirmat Mureșan, care este și vicepreședinte al grupului europarlamentar al Partidului Popular European (PPE), comentând rezultatele alegerilor locale desfășurate în Republica Moldova.

Potrivit eurodeputatului român, cu cât Republica Moldova se apropie mai mult de Uniunea Europeană, cu atât Federația Rusă este mai agresivă în încercarea sa de a destabiliza situația politică din Republica Moldova și de a frâna parcursul european al țării. ''Cu toate acestea, influența ei este din ce în ce mai mică. Motivul principal este că avem, la Chișinău, o președintă proeuropeană, un guvern proeuropean și un parlament proeuropean care au implementat reforme pe care oamenii le așteptau de ani de zile. Instituțiile statului au fost întărite, reformele din justiție avansează. Oligarhii sunt anchetați și condamnați, iar încercările de destabilizare a țării sunt demascate și sancționate, lucru pe care l-am văzut inclusiv acum, cu ocazia alegerilor locale'', a spus eurodeputatul.

În opinia sa, Rusia rămâne o amenințare la adresa securității Republicii Moldova, iar faptul că oligarhii sprijiniți de Federația Rusă au încercat din nou să destabilizeze situația din țară cu ocazia alegerilor locale reprezintă un motiv în plus pentru a spori sprijinul european pentru Republica Moldova.

''Acest lucru este în interesul fundamental al Uniunii Europene fiindcă siguranța noastră, în interiorul UE, depinde și de cât de sigură și stabilă va fi Moldova în următorii ani'', a subliniat el.

De altfel, Uniunea Europeană a crescut, în ultimii ani, sprijinul pe care îl oferă Republicii Moldova în domeniul securității. Exemple menționate în acest sens de eurodeputatul român sunt crearea unei misiuni civile de parteneriat a UE la Chișinău care sprijină activ Republica Moldova în domeniul securității și adoptarea unui regim de sancționare a oligarhilor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău