Siegfried Mureșan: Trebuie folosită deschiderea UE pentru a obține cât mai mult sprijin și a moderniza Rep. Moldova și a o pregăti de aderare (AUDIO)

  • 06 Decembrie 2021 09:52
0%
00:00:00
00:00:00

Interviu cu deputatul în Parlamentul European, Siegfried Mureșan, copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

Radio Chișinău: Domnule Mureșan, delegația PE a făcut o vizită la Chișinău. Probabil ați realizat o radiografie a stării de fapt a țării sub aspect social, politic și economic. Cum vi s-a părut Rep. Moldova în acest sens?

Siegfried Mureșan: Concluzia noastră este că Rep. Moldova merge în direcția potrivită. Se întâmplă lucruri bune în Rep. Moldova și autoritățile au voința și capacitatea de a face față crizelor. Guvernul Rep. Moldova, autoritățile de la Chișinău se bucură, în momentul, de față de o mai mare încredere internațională decât orice alt guvern, orice alt președinte al Rep. Moldova în ultimii 30 de ani și aceste lucruri îi ajută să obțină sprijin și să facă față mai bine situațiilor neprevăzute care apar.

Am văzut în criza gazului sprijinul de la nivelul Uniunii Europene. Avem cel mai mare pachet de asistență economică lansat vreodată de la nivel european pentru Uniunea Europeană. Rep. Moldova este prima țară în afara Uniunii Europene căreia i s-a oferit un ajutor identic cu celelalte țări din interiorul Uniunii Europene.

Vedem voință de reforme și capacitate a autorităților de a lucra cu parteneri internaționali, de a dezvolta țara. Sigur nu se pot face minuni de azi pe mâine, știm cu toții acest lucru, dar vedem voință și considerăm că direcția este potrivită.

Radio Chișinău: Există voci în rândul formatorilor de opinie care spun că Bruxellesul nu ar oferi Chișinăului suficientă claritate în ceea ce privește perspectivele de integrare europeană. Dumneavoastră ce credeți despre asta?

Siegfried Mureșan: În momentul de față avem Acordul de Asociere, agreat de Rep. Moldova și Uniunea Europeană, semnat, implementat într-o măsură foarte bună și el aduce multe beneficii concrete pentru oameni. A fost liberalizarea regimului de vize, avem acum comerț internațional, tot mai multe exporturi, tot mai multe importuri înspre și dinspre Uniunea Europeană, și multe alte lucruri bune pe care le facem în cadrul acestui Acord de Asociere. Acest Acord de Asociere ne și permite să ajutăm Rep. Moldova, dar și să întărim și să modernizăm să reformăm Rep. Moldova.

Cred că prioritatea noastră acum trebuie să întărim Rep. Moldova, să îmbunătățim calitatea serviciilor publice, așa cum le așteaptă oamenii. Justiția să fie justiție, statul de drept – întărit, corupția să fie combătută, administrația publică să fie reformată, să fie modernă, să servească cetățenii. Marile servicii publice, sănătatea, educația... Aici oamenii așteaptă o îmbunătățire și o modernizare. Infrastructura, calitatea drumurilor. Cred că pe toate aceste direcții trebuie să lucrăm.

Dacă acum am merge la nivel european să depunem o cerere de aderare, să cerem o dată concretă de aderare, ne-am lovi, probabil, de rezistență din partea unor state membre ale Uniunii Europene. Însă dacă reformăm, modernizăm Rep. Moldova și o pregătim de aderare și mergem să discutăm despre aderare la momentul la care Rep. Moldova este pregătită și toată lumea simte că este pregătită sunt sigur că atunci discuția va fi una mult mai ușoară și deznodământul favorabil.

Dacă am merge să discutăm acum de aderare știm că avem multe lucruri de făcut, probabil că reacțiile ar fi negative, ne-am bloca în aceste reacții negative și ar fi păcat. Cred că trebuie folosite deschiderea foarte mare care există acum la nivel european de a ajuta Rep. Moldova. Trebuie folosită această deschidere pentru a obține cât mai mult sprijin și a moderniza Rep. Moldova și a o pregăti de aderare. Discuția pe care am purta-o  acum numai ne-ar bloca, discuția trebuie purtată la momentul în care suntem pregătiți.               

Radio Chișinău: Cum credeți, actuala conjunctură geopolitică permite Bruxellesului să declanșeze un nou val integraționist, în special pentru statele Parteneriatului Estic?

Siegfried Mureșan: La începutul acestei săptămâni prim-ministru Rep. Moldova, Natalia Gavrilița s-a aflat la Bruxelles, alături de prim-ministrul Georgiei și prim-ministrul Ucrainei, pentru a purta discuții despre Parteneriatul Estic și, de vreme ce aceste trei țări doresc apropierea fără echivoc de Uniunea Europeană, au cerut să fie ajutate mai mult în contextul Parteneriatului Estic fiindcă doresc să facă mai mult decât celelalte țări. Reacția de la Bruxelles, răspunsul a fost unul pozitiv.

Rep. Moldova are de câștigat de pe urma colaborării, cooperării economice în multe puncte de vedere, dar și cooperării politice întărite cu Georgia și Ucraina. Cred că aici decizia autorităților de la Chișinău, demersul doamnei prim-ministru de a merge la Bruxelles alături de omologii din Ucraina și Georgia a fost unul corect și unul benefic.

Mai mult de atât, în Rep. Moldova s-au întâmplat în ultimul an lucruri pe care le dorim în toate țările Parteneriatului Estic se dovedesc a fi foarte dificile și tocmai de aceea ele trebuie apreciate pe măsură. Lucrurile care s-au întâmplat în Rep. Moldova, și mă refer la câștigarea alegerilor prezidențiale de un candidat atașat valorilor europene, unei guvernări, justiției, dreptății statului de drept, un candidat care dorește reformarea și modernizarea țării, dorește bună guvernare pentru oameni și acest candidat a câștigat alegerile  prezidențiale învingând-ul pe președintele în funcție pro-rus și pro-Cremlin. După ce a ajuns președintă, doamna Maia Sandu a respectat promisiunea de a declanșa alegeri parlamentare anticipate. Alegerile au fost declanșate și câștigate, de asemenea, de forța politică reformatoare care dorește modernizarea țării. Tocmai datorită acestor evoluții favorabile de la Chișinău și a faptului că există un președinte, un guvern și o majoritate parlamentară care colaborează și care doresc apropiere de Uniunea Europeană cred că vom putea face foarte multe în perioada imediata următoare.

În ultimele luni, țării îndepărtate de Rep. Moldova din Uniunea Europeană, țări din Vestul Europei, au simțit în sfârșit nevoia de a ajuta țările din vecinătate imediată estică a Uniunii Europene și au înțeles că pentru a trăi în stabilitate, în siguranță în predictibilitate în interiorul granițelor Uniunii Europene este nevoie să fim înconjurați, în vecinătatea noastră estică, de țări stabile, de țări sigure. Și a înțeles, în sfârșit, toată Uniunea Europeană că a ajuta Rep. Moldova înseamnă un ajutor inclusiv pentru Uniunea Europeană, este un beneficiu și al oamenilor care trăiesc în interiorul granițelor celor 27 de țări europene.

Deci, datorită evoluțiilor favorabile de la Chișinău, dar și datorită contextului internațional, de pildă la presiunea la frontiera cu Belarus, Uniunea Europeană a înțeles cât este de important să ajute Rep. Moldova și de aceea văd un entuziasm de colaborare.

În ceea ce privește întrebarea Dvs. în privința aderării imediate, dacă Uniunea Europeană e pregătită sau dacă este o frână pentru un val integraționist – Uniunea Europeană va accepta întotdeauna în rândurile sale state europene de îndată ce îndeplinesc condițiile de aderare. De aceea am și spus mai devreme că cel mai bun lucru pe care îl putem face împreună, în momentul de față, este să reformăm, să modernizăm Rep. Moldova, să o pregătim de aderare. Discuția despre aderare va fi cu mult mai simplă  la momentul la care o vom purta,  la momentul în care  Rep. Moldova va fi pregătită și atunci nu va exista, de la nivel european, nici o frână. Sunt absolut sigur de acest lucru.                      

Radio Chișinău: La mijlocul lunii decembrie ar urma să aibă loc Summitul Parteneriatului Estic. Ce uși sau oportunități poate deschide acest eveniment pentru moldoveni?

Siegfried Mureșan: În primul rând, trebuie să facem pași concreți pentru a aduce beneficii oamenilor. Uniunea Europeană a propus Rep. Moldova un pachet de asistență economică de 600 de milioane de euro pentru următorii ani, urmare a crizei generate de coronavirus. Este un pachet prin care dorim să ajutăm oamenii afectați, dar și întreprinderile afectate, fiindcă știm că autoritățile de la Chișinău au ajutat oamenii prin creșteri de pensii acum, cu sprijin european, pentru plata facturilor în această perioadă grea dar trebuie să ajutăm și companiile, iar sectorul privat, întreprinderile mici și mijlocii, trebuie să dinamizăm activitatea economică că aceasta va duce și la crearea de locuri de muncă stabile și bine plătite. Acestea sunt lucrurile principale pe care le putem face cu pachetul de redresare economică pe care avem la dispoziție.

Mă aștept să începem discuțiile concrete, să discutăm despre situația economică, socială în țară. Mă aștept, împreună cu alte țări din Parteneriatul Estic care își doresc, să gândim măsuri concrete de sporirea independenței energetice și de creșterea securității energetice. Am reușit, fiind solidari, să facem față crizei energetice din luna octombrie, dar trebuie să prevenim astfel de crize. Cu cât Rep. Moldova are mai multe posibile căi de aprovizionare cu energie, este mai bine interconectată speciala țării europene, cu atât va fi mai puțin vulnerabilă șantajului, iar cine ar dori să te șantajeze dacă știe că ești puternic, independent pe picioarele tale și poți să-i întorci oricând spatele nu te va șantaja. Comportamentul abuziv este făcut doar de către cei care se simt puternici, or dacă ei nu au motive să se simtă puternici, că tu ești independent și ai aliați puternici și ai implementat proiecte de independență energetică cred că riscul de șantaj este mai mică în viitor.

Deci, mă aștept la discuții concrete despre modernizarea economiilor țărilor din vecinătatea estică și despre participarea lor la prioritățile Uniunii Europene. Adevărul este că în momentul de față prioritățile Rep. Moldova și prioritățile Uniunii Europene sunt, în mare măsură, aceleași. Trebuie să facem față dezinformării, propagandei, trebuie să ne asigurăm securitatea energetică, să facem față valului de creșteri de prețuri în energie, dar și unui  puseu inflaționist care a venit ca șoc extern peste noi toți. Trebuie să depășim criza generată de coronavirus, să facem față crizei medicale, să facem tranziția spre o economie modernă, verde, mai puțin poluantă, digitalizată.

Prioritățile sunt aceleași și mă aștept la discuții fructuoase. Mă aștept la cât mai multe rezultate, deoarece avem Acordul de Asociere și mai ales prin pachetul de redresare economică – instrumente pentru a face lucruri concrete și a dinamiza relațiile.                    

Radio Chișinău: În opinia Dvs., în ce măsură conflictul transnistrean e o piedică, o frână pentru o apropiere mai rapidă a Rep. Moldova de Uniunea Europeană?  

Siegfried Mureșan: Știm cu toții că acest conflict este de dorit să fie soluționat. Sper să se facă  progrese în perioada următoare. În momentul de față ajutăm Rep. Moldova și o putem ajuta în ciuda situației în care există în regiunea transnistreană, dar e clar că, pe termen lung, în special în contextul unei perspective de aderare o soluție aici este necesară.

Radio Chișinău: Vă mulțumim pentru interviu și vă dorim mult succes.

Siegfried Mureșan: Și eu vă mulțumesc mult, salutări tuturor ascultătorilor și mult succes în activitate.

Interviu realizat de Eugen Urușciuc

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău