Siegfried Mureșan: R. Moldova va deschide oficial negocierile de aderare la UE la începutul anului 2024 și trebuie să-și ajusteze legislația națională la acquis-ul european conform capitolelor de negocieri
-
19 Decembrie 2023 15:09
R. Moldova va deschide oficial negocierile de aderare la UE la începutul anului 2024 și trebuie să-și ajusteze legislația națională la acquis-ul european conform capitolelor de negocieri, a declarat europarlamentarul român Siegfried Mureșan la o dezbatere publică organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, informează Radio Chișinău.
Instituțiile statului trebuie să realizeze mai multe procese, printre care screening-ul legislației, îndeplinirea celor trei recomandări rămase ale Comisiei Europene, dar și crearea echipei de negocieri, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului de externe de la Chișinău, Vladimir Cuc în cadrul aceluiași eveniment.
După decizia de deschidere a negocierilor de aderare pentru Rep. Moldova, urmează ajustarea legislației naționale la acquis-ul european, conform celor peste 30 de capitole ce includ acțiunile prevăzute.
La începutul anului 2024 vor începe oficial negocierile de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană, anunță europarlamentarul român Siegfried Mureșan.
„Acum se pregătește cadrul de negociere și la începutul anului următor vom avea o conferință interguvernamentală, unde autoritățile din Rep. Moldova și instituțiile Uniunii Europene, din nou, pe picior de egalitate în cadrul unui moment politic important vor începe oficial negocierile. Acest cadru de negociere trebuie pregătit. Comisia Europeană îl va pregăti, ca apoi, Consiliul, după ce va fi pregătit, să-l aprobe. După care va avea loc lansarea negocierilor, în cadrul acelei conferințe politice la nivel înalt. Ulterior, experții noștri din Rep. Moldova și Uniunea Europeană vor negocia tehnic pe fiecare dintre domenii acest proces de aderare”, a menționat Siegfried Mureșan.
La nivel național instituțiile statului trebuie să realizeze mai multe procese, printre care screening-ul legislației, îndeplinirea celor trei recomandări rămase ale Comisiei Europene, dar și crearea echipei de negocieri, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Vladimir Cuc.
„Trebuie să avem un plan național de acțiuni. O versiune a fost aprobată recent în luna octombrie. Acum după ce a fost publicat raportul Comisiei la 8 noiembrie, noi actualizăm acest plan. La începutul anului viitor o sa îl avem aprobat, ca să avem o foaie de parcurs cum ne mișcăm pe fiecare capitol. Această multitudine de procese screening, trei elemente din nouă recomandări, pregătirea raporului de extindere, actualizarea planului național de acțiuni, pregătirea echipei de negociatori se va desfășura, mai mult sau mai puțin, în paralel, cu diferite viteze și calendare”, a subliniat Vladimir Cuc.
Amintim că, la sfârșitul lunii octombrie Rep. Moldova a adoptat planul Național de Acțiuni de Aderare la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027. Documentul este structurat în 33 de capitole care vizează procesul de ajustare a legislației R. Moldova la rigorile și necesitățile statutului de membru al Uniunii Europene.