Siegfried Mureșan propune ca tinerii europeni de 18 ani să poată călători gratuit cu trenul în Europa

  • 03 Martie 2017 14:33
Siegfried Mureșan propune ca tinerii europeni de 18 ani să poată călători gratuit cu trenul în Europa

Europarlamentarul PMP Siegfried Mureșan, negociator-șef al Parlamentului European pe bugetul UE pentru 2019, și-a prezentat, vineri, prioritățile pentru noul buget, privind crearea locurilor de muncă și întătirea securității și a afirmat că a propus UE acordarea unui bilet de tren gratuit, valabil 30 de zile, tinerilor care au împlinit 18 ani, pentru a călători în Uniune, măsura fiind susținută de Parlamentul European.

Europarlamentarul a declarat, vineri, la București, că cele două priorități ale bugetului pe care îl negociază sunt crearea locurilor de muncă și siguranța cetățeanului, scrie News.ro.

"Propunerile mele sunt să alocăm o pondere cât mai mare din bugetul UE în acele domenii care duc la creștere economică și la generare de locuri de muncă. Convingerea mea este că locurile de muncă sunt create în sectorul privat, nu în sectorul de stat, iar datoria noastră este să folosim resursele publice limitate pe care le avem astfel încât sectorul privat să aibă încredere în economie, să investească", a afirmat europarlamentarul.

El a precizat că va propune astfel alocarea unor sume cât mai mari pentru infrastructură, cercetare și inovare. "Acestea sunt domeniile care duc la îmbuntățirea competitivității UE", a afirmat el, adăugând că vor fi fonduri sporite și pentru IMM-uri și pentru susținerea politicii de coeziune.

Siegfried Mureșan a spus că a doua problemă care trebuie rezolvată este cea a alocărilor pentru securitate.

"Companiile nu vor crea locuri de muncă, oamenii nu se pot dezvolta dacă nu se simt în siguranță. (...) Vrem să securizăm bine frontierele externe ale UE și pentru securitatea internă vreau să alocăm resursele pe care le avem la dispoziție pentru întărirea agențiilor UE care au responsabilități în domeniul justiției și apărării interne, adică FRONTEX, Europol și Eurojust", a spus Mureșan.

La aceste priorități, europarlamentarul a adăugat și una care vine în sprijinul tinerilor. "Este vorba despre acordarea fiecărui tânăr european care împlinește 18 ani în mod gratuit și finanțat de bugetul UE a unui bilet de tren InterRail, valabil 30 de zile în 30 de state europene, membre ale UE și câteva state din afară, astfel încât fiecare tânăr european să poată călători gratuit în Europa pentru a cunoaște alte state europene, pentru a acumula experiență internațională", a spus Mureșan.

El a motivat că studiile arată că 64% din angajatori apreciază experiența internațională a noilor angajați, iar ea trebuie acumulată cât mai devreme, sub orice formă.

Siegfried Mureșan a subliniat că prioritățile sale sunt acceptate de o majoritate a membrilor Parlamentului European, inclusiv în ceea ce privește biletele de tren.

Comisia pentru bugete a Parlamentului European l-a desemnat, în noiembrie, pe deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/PMP) ca raportor al Parlamentului pentru proiectul de buget al Uniunii Europene (UE) din anul 2018.

Deputatul european Siegfried Mureșan este primul român ales ca negociator-șef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE.

Deputatul european Siegfried Mureșan este vicepreședinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, iar anul acesta a lucrat, în calitate de raportor din partea Grupului Partidului Popular European (PPE), la proiectul de Buget UE pentru 2017 și a făcut parte din delegația Parlamentului la concilierea bugetară cu Consiliul UE în cadrul căreia s-a aprobat bugetul pentru anul viitor, în valoare de 158 de miliarde de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău