Siegfried Mureșan: Procesul de aderare la UE a început, există voință de ambele părți, R. Moldova are perspectivă europeană, sunt sigur că RM va primi statul de țară-candidată la aderare (VIDEO)

  • 14 Mai 2022 13:04
Siegfried Mureșan: Procesul de aderare la UE a început, există voință de ambele părți, R. Moldova are perspectivă europeană, sunt sigur că RM va primi statul de țară-candidată la aderare (VIDEO)

Realitatea

Vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, și președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova, Siegfried Mureșan, au declarat în cadrul unei conferințe de presă că Republica Moldova este pregătită pentru a primi statul de țară candidată la aderare în UE.

Președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, Siegfried Mureșan, a subliniat că Parlamentul European a votat o asistență macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova și prima tranșă va veni în curând la Chișinău. De asemenea, Comisia Europeană a propus un sprijin adițional de 53 de milioane de euro pentru R. Moldova. El a declarat că rezoluția de susținere a Republicii Moldova, votată săptămâna trecută în Parlamentul European, exprimă grija principală pentru creșterea calității vieții pentru cetățenii moldoveni. „În acea rezoluție ne exprimăm sprijinul pentru parcursul european al R. Moldova și cerem instituțiilor europene să acorde statutul de stat candidat pentru a deveni membră a UE.  În afară de acest lucru, avem în vedere să integrăm economic RM, prin includerea în piața unică europeană”, a subliniat europarlamentarul.

Siegfried Mureșan și-a exprimat convingerea că RM va primi statul de țară-candidată la aderare. „Procesul de aderare la UE a început, există voință politică de ambele părți, cererea a fost depusă, Consiliul UE în care sunt grupate toate cele 27 de state a cerut Comisiei Europene imediat   efectuarea primilor pași, redactarea primului aviz, autoritățile de la Chișinău au răspuns în timp record la chestionare. Acum acest chestionar este evaluat și după aceea vom merge în etapele următoare. Vom merge cu siguranță în etapele următoare. Procesul de aderare la UE a început, există voință de ambele părți, R. Moldova are perspectivă europeană, sunt sigur că RM va primi statul de țară-candidată”. Totodată, el a subliniat că procesul de aderare va depinde și de rimul reformelor de la Chișinău. ”Dacă  Republica Moldova va fi bine guvernată, așa cum am văzut în ultimul an, cu o agendă hotărâtă, așa cum am văzut în ultimele  luni de la preluarea guvernării după alegerile paramentare, dacă ritmul reformelor va fi unul susținut și ambițios, atunci procesul va fi unul mai lin. Pe toată durata procesului vor exista beneficii pentru oameni și sprijinul european va fi tot mai consistent”, a spus deputatul european.

Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popsoi, a subliniat că autoritățile de la Chișinău depun toate eforturile pentru a avansa în procesul de eurointegrare: „Acum muncim pentru a convinge toți partenerii noștri că suntem pregătiți și este un moment  istoric complicat, dar pentru a oferi o șansă RM și pentru a descuraja unele acțiuni care se întâmplă în zona noastră, este important să se ofere această perspectivă de aderare”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,6 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău