Siegfried Mureșan, după cea de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de asociere UE–Rep. Moldova: „Uniunea Europeană trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova cât mai repede”

  • 01 Noiembrie 2022 19:13
Siegfried Mureșan, după cea de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de asociere UE–Rep. Moldova: „Uniunea Europeană trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova cât mai repede”

„Uniunea Europeană trebuie să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova cât mai repede, după îndeplinirea celor 9 recomandări. Am încheiat astăzi, la Chișinău, cea de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de asociere UE – Moldova. Această sesiune, pe care am co-prezidat-o alături de domnul deputat Mihai Popșoi, a fost prima de la acordarea statutului de țară candidată UE Republicii Moldova în iunie”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureșan, într-o postare pe Facebook.

„Principalele subiecte discutate au fost evoluțiile procesului de aderare la Uniunea Europeană, precum și sprijinul Uniunii Europene pentru Republica Moldova în contextul războiul din Ucraina, în special criza energetică.
 
La finalul sesiunii am adoptat o declarație comună în care cerem instituțiilor europene să declanșeze negocierile în vederea aderării cât mai repede după îndeplinirea de către Republica Moldova a celor 9 recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. În acest sens, cerem Comisiei să comunice cât de curând posibil eventualele condiții suplimentare necesare pentru deschiderea negocierilor.
 
În al doilea rând, cerem instituțiilor europene să asigure sprijin financiar suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, pentru a susține procesul de aderare al Republicii Moldova și pentru gestionarea crizei energetice din Moldova.
 
Astfel, cerem Comisiei Europene să ofere Republicii Moldova acces la Instrumentul de Asistență pentru pre-aderare (IPA III), dedicat special țărilor candidate la Uniunea Europeană.
 
Mai cerem totodată, încheierea unui acord între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming. Poziția mea aici este clară: tot ceea ce îi oferim Ucrainei trebuie să-i oferim și Republicii Moldova.
 
Iar dacă UE decide să elimine tarifele de roaming pentru Ucraina, același lucru trebuie să-l facă și în cazul Republicii Moldova.
 
Cerem, de asemenea, liberalizarea totală a comerțului și transportului din Moldova în Uniunea Europeană și accelerarea integrării Republicii Moldova în piața unică europeană.
 
Nu în ultimul rând, reiterăm poziția noastră, adoptată în aprilie, cu privire la crearea unui Grup de Sprijin pentru Republica Moldova asemănător cu grupul de sprijin creat pentru Ucraina. Prin crearea acestui grup, ar crește personalul UE în Republica Moldova care să ofere mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău, aspect esențial acum că Republica Moldova este stat candidat la Uniunea Europeană.
 
Declarația pe care am adoptat-o astăzi transmite un mesaj clar de susținere a integrării europene a Republicii Moldova, a procesului său de reforme și sprijin în contextul crizei energetice provocată de Rusia.
 
Republica Moldova, stat candidat UE, este membră a familiei noastre europene. Își demonstrează zilnic determinarea de a-și continua parcursul european, în ciuda presiunilor cauzate de războiul Rusiei în Ucraina. Noi vom continua să sprijinim la nivel european aceste eforturi, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni”, a scris Siegfried Mureșan.
Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău