Siegfried Mureșan, despre atacul lui Ion Chicu: Un premier izolat, în care instituțiile Uniunii Europene nu pot avea încredere

  • 26 Mai 15:50
Siegfried Mureșan, despre atacul lui Ion Chicu: Un premier izolat, în care instituțiile Uniunii Europene nu pot avea încredere

”Atacul lui Ion Chicu la adresa instituțiilor europene îl face în momentul de față un premier izolat, îl face un premier în care instituțiile Uniunii Europene nu pot avea încredere, cu atât mai mult cu cât nu a implementat reforme agreate cu Uniunea Europeană și acest lucru constituie un dezavantaj major pentru Republica Moldova în relația cu Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan, președinte al delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană, la emisiunea Probleme la zi, de la Radio România Actualități.

Totodată, el a subliniat că Uniunea Europeană își dorește să ajute cât mai mult Republica Moldova și și-a exprimat speranța ca ”autoritățile de la Chișinău să nu fie un obstacol în dorința UE de a ajuta oamenii cât mai mult”.

Parlamentul European dorește o creștere a sprijinului pentru Republica Moldova în următorii 7 ani, față de ultimii 7 ani, în contextul în care în următoarele luni se va decide asupra alocării fondurilor europene, iar alocarea acestor bani va depinde foarte mult de încrederea politică în Guvernul de la Chișinău, a remarcat Siegfried Mureșan.

”Din 2014 până acum, Republica Moldova a primit din partea Uniunii Europene peste 750 de milioane de euro fonduri nerambursabile, bani gratis, care au mers în proiecte de modernizări de școli, reabilitări de drumuri, extinderi de spitale, modernizări de instituții publice ș.a.m.d.. Deci în primul rând e vorba de fonduri europene pe următorii 7 ani, care vor merge în politici concrete pentru oameni, și vrem să facem cât mai mult. În plus, este vorba și de asistență macrofinanciară, sprijin - o parte fonduri gratuite, o parte credite, în condiții extrem de avantajoase, pentru Guvernul Republicii Moldova, pentru a-și acoperi deficitul, pentru a putea finanța Republica Moldova, și acești bani depind foarte mult, alocarea acestor bani depind foarte mult de încrederea politică în Guvernul de la Chișinău și de îndeplinirea condiționalităților politice. (…) Noi, Parlamentul European dorim o creștere a sprijinului pentru Republica Moldova în următorii 7 ani față de ultimii 7 ani de zile. Deci în ultimii 7 ani au fost 750 de milioane de euro, dorim să fim între 800 de milioane de euro și un miliard de euro fonduri europene nerambursabile în perioada următoare, plus asistența macrofinanciară, banii pentru Guvernul Republicii Moldova. Aici, Uniunea Europeană are la dispoziția Republicii Moldova 100 de milioane de euro, de doi ani de zile”, a declarat Siegfried Mureșan.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:3,1 m/s
Tue
21
Wed
18
Thu
18
Fri
20
Sat
22

Curs oficial BNM 06 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3895 -0.0444
USD 17.2619 0.0347
RON 4.0083 -0.0122
UAH 0.6355 0.0018
RUB 0.2426 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău