Siegfried Mureșan: Comitetul Parlamentar de Asociere R.Moldova - UE cere statut de țară candidată la UE pentru R. Moldova

  • 06 Aprilie 2022 20:40
Siegfried Mureșan: Comitetul Parlamentar de Asociere R.Moldova - UE cere statut de țară candidată la UE pentru R. Moldova

Autoritățile de la Chișinău spun că vor fi nevoite să ceară mai mult sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru a putea gestiona actuala criză a migranților. Despre aceasta a anunțat vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi, după ședința Comitetului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană. De asemenea, la Strasbourg, copreședintele Comitetului de Asociere din partea Parlamentului European, Siegfried Mureșan, a spus că se lucrează deja pentru a aduce Republica Moldova mai aproape de Uniunea Europeană.

Nimeni nu ne poate da un răspuns exact când se va finaliza procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și integrarea în piața europeană, a precizat eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Acesta a dat însă asigurări că în instituțiile europene există voință și deschidere pentru aceste procese. El susține că există în prezent acest statut preliminar de integrare prin aderarea la piața unică europeană a Chișinăului.

„E foarte important să ne apucăm de treabă și să începem demersurile pentru a obține statul de țară candidat și apoi în vederea aderării la UE, la fel cum e important să începem demersurile de integrare a RM în piața unică europeană. Nimeni nu ne poate da un răspuns când se vor finaliza aceste procese. Pentru aderarea Republicii Moldova la UE sunt multe de făcut atât în Republica Moldova, dar și în Uniunea Europeană”.

Totodată, la ședința Comitetului de Asociere RM-UE, a fost adoptată o declarație care prevede că deputații cer instituțiilor europene să lucreze pentru a acorda Republicii Moldova statut de țară candidată la Uniunea Europeană, iar statele membre să coopereze cu autoritățile de la Chișinău în dosarul privind furtul bancar. De asemenea, declarația conține și un aspect privind majorarea ajutorului pentru Republica Moldova în criza refugiaților.

La Strasbourg, co-președintele Comitetului de Asociere, Mihai Popșoi, a declarat că autoritățile de la Chișinău sunt recunoscătoare pentru banii și ajutorul oferit de blocul comunitar, însă va fi nevoie de mai multe resurse financiare.

”Suntem extrem de recunoscători pentru sprijinul UE pentru Republica Moldova. Acest sprijin nu e unul suficient, având în vedere că deficitul bugetar se adâncește pe zi ce trece și vulnerabilitățile cresc pe zi ce trece. De aceea vom veni cu noi solicitări de a mări anvelopa sprijinului financiar, mai cu seamă sprijinul direct bugetului. Avem situații când există voință de sprijini RM, în mecanismele care se fac prin organizații internaționale sau ONG nu sunt cele mai eficiente în momente de urgență”.

La Strasbourg, răspunzând la întrebările jurnaliștilor străini, Mihai Popșoi a declarat că Republica Moldova ajută Ucraina oferind sprijin refugiaților, nu și sprijin militar, deoarece este o țară neutră, conform Constituției. El a mai spus că în regiunea transnistreană, în acest moment situația este stabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău