Siegfried Mureșan: „Republica Moldova și Ucraina trebuie integrate în Piața Unică a Uniunii Europene”

  • 14 Septembrie 2022 15:31
Siegfried Mureșan: „Republica Moldova și Ucraina trebuie integrate în Piața Unică a Uniunii Europene”

„Aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană este un proces de durată. De aceea, până atunci, este important să depunem toate eforturile la nivel european pentru a integra cât mai repede cele două țări în Piața Unică a Uniunii”, a scris eurodeputatul român Siegfried Mureșan într-o postare pe Facebook.

„Integrarea Republicii Moldova în Piața Unică este un lucru pe care îl cer încă de la începutul anului. Am inclus această solicitare în declarația Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Moldova din luna aprilie, precum și în rezoluția Parlamentului European privind relațiile cu Republica Moldova pe care am inițiat-o și care a fost votată în luna mai.

De asemenea, noi, Parlamentul European, am solicitat integrarea Ucrainei în Piața Unică a UE în cadrul rezoluției pe care am adoptat-o în data de 1 martie, la nici o săptămână după invazia Rusiei în Ucraina.
 
De ce este atât de important acest lucru?
 
Integrarea în Piața Unică va însemna libertatea de circulație a persoanelor, a bunurilor, a serviciilor, a capitalului. Va însemna mai mulți investitori străini în Moldova. De asemenea, produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, se vor crea noi locuri de muncă, iar oamenii se vor bucura de aceleași standarde de calitate a produselor ca în țările Uniunii Europene. Concret, prin integrarea în Piața Unică, va fi mai ușor să ajutăm Republica Moldova să se dezvolte, să depășească crizele cu care se confruntă și să se pregătească de aderarea deplină la UE.
 
Toate aceste lucruri sunt valabile și în cazul Ucrainei. Prin integrarea în Piața Unică, va fi mult mai ușor să sprijinim reconstrucția și dezvoltarea Ucrainei după război.
 
De aceea, susțin propunerea de astăzi a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a apropia Ucraina de Piața Unică. Trebuie să oferim această oportunitate și Republicii Moldova și să lucrăm strâns în următoarea perioadă la îndeplinirea acestor obiective”, a scris Siegfried Mureșan.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău