Sic | Top 8 minciuni ale anului 2017 

  • 30 Decembrie 2017 10:59
Sic | Top 8 minciuni ale anului 2017 

2017 a fost un an bun pentru mincinoșii din R.Moldova. De la președinte și speaker până la primar și ziariști, moldovenii au primit gogoși care mai de care. Unele mai dulci, altele mai greu de înghițit, iar altele letale. La propriu. Toate, împreună, demonstrează că cea mai mare minciună e că Moldova e un stat funcțional, în care cetățenii să se simtă în siguranță și să aibă încredere în conducători. Echipa Sic! prezintă Top-ul celor 8 minciuni ale anului 2017.

Sic! începe clasamentul cu cele mai „inofensive” minciuni. Pe treapta a opta este „Telefonul stricat de la Komsomolskaia Pravda”. Ziarul cu cel mai mare tiraj din țară a fost un fel de telefon stricat în acest an. Jurnaliștii de la KP au preluat și publicat diverse curiozități și informații din presa străină care, după traduceri inexacte și interpretări tendențioase, erau pur și simplu false. Spre exemplu, o prognoză demografică a ONU anticipează o scădere a populației Moldovei cu 15% până în 2050. La KP, știrea e că Moldova va pierde 500,000 de locuitori sau 3 orașe mari în următorii 5 ani.


Clasamentul continuă cu „Igor Dodon și cifrele”. Autorii Sic! menționează că președintele Igor Dodon, căutând niște succese pentru primul său an de mandat, s-a lăudat cu un șir de cifre dubioase. Loc de frunte îl au exporturile în Rusia. Panouri roșii anunțau prin țară că exporturile au crescut „de 3-4 ori”. Cifra este atât de umflată și exagerată încât însuși Dodon a evitat să o rostească în persoană. Mai „modest”, președintele spunea în octombrie că exporturile spre ruși au crescut 17%, deși BNS arăta o cifră și mai joasă – 11,7%. Totodată, cifrele arată că exporturile în UE continuă să crească, în pofida declarațiilor președintelui.

„Sondajele IMAS” continuă șirul minciunilor din acest an. Sondajele IMAS, făcute la comanda Partidului Democrat, menționează Sic!, s-au remarcat printr-o structură și formulare manipulatorie a întrebărilor. Acestea erau puse astfel încât să conducă spre răspunsul dorit de autori/comanditari, iar unele opțiuni de răspuns erau de fapt argumente diferite pentru același răspuns. Ultimul sondaj al companiei a fost criticat public de mai mulți reprezentanți ai societății civile. Într-un sondaj cu întrebări manipulatorii, rezultatele nu pot fi decât niște minciuni.

Despre minciuna „Recuperarării miliardului”, care este pe treapta a cincea a topului, autorii Sic! remarcă că, încă în 2016, au scris despre cum așa-zisul panou al miliardului, propus de premierul Filip. Nu arată câți bani furați au fost recuperați, ci banii obținuți din lichidarea activelor celor trei bănci. Anul acesta, ministrul finanțelor Octavian Armașu a recunoscut și el acest lucru. Speakerul Andrian Candu a continuat totuși să insiste în repetate rânduri că deja a fost recuperat aproape un miliard de lei. Printr-o acrobație de retorică și semantică, democratul afirmă că mașinile și clădirile celor trei bănci au fost cumpărate din bani fraudați, deci vânzarea lor înseamnă recuperarea acestor bani. Totodată, finul lui Plahotniuc a continuat să împingă ideea că s-a furat nu un miliard, ci doar 600 de milioane de dolari. Din păcate pentru el, sinteza raportului Kroll 2 arată cât se poate de clar că s-a furat cel puțin un miliard.

„Dorin Chirtoacă și parcările cu plată” este o altă minciună sesizată de autorii Sic! La început de an, Dorin Chirtoacă încă apăra cu dârzenie contractul dubios al parcărilor cu plată. El ne asigura că proiectul este european, că „exact același model” e aplicat în întreaga Europă, că aceeași companie administrează parcările în Budapesta, că municipiul va primi 50% din profituri, că firma câștigătoare va investi 10 milioane de euro și altele. Toate aceste s-au dovedit a fi parțial sau pe deplin false.

Pe poziția a treia este „Războiul dintre Dodon și PDM”. Aparent, Igor Dodon este cel mai înverșunat oponent al guvernării PDM, chiar dacă mass-media lui Vlad Plahotniuc l-a ajutat să câștige alegerile prezidențiale. Pe parcursul anului însă, președintele s-a limitat mai mult la declarații și statusuri pe Facebook, iar când nu-i convenea ceva, de exemplu numirea unui ministru, l-a lăsat chiar pe Andrian Candu să-i ia locul pentru 15 minute. Când guvernarea democrată nu le-a permis unor jurnaliști ruși să intre în țară sau l-a declarat persona non grata pe Rogozin, președintele a reacționat prompt și i-a cerut scuze lui Vladimir Putin.

„Guvernarea, sistemul mixt și Comisia de la Veneția”: adoptarea sistemului mixt a marcat un fel de divorț al guvernării democrate de Comisia de la Veneția. La început Andrian Candu promitea că proiectul de lege nu va fi adoptat fără avizul Comisiei, pe care o numea „un prieten foarte vechi și foarte bun” al Moldovei. Însă reforma electorală a fost votată în primă lectură fără a mai aștepta acest aviz.

„Omorul lui Andrei Braguța” este pe primul loc în topul minciunilor anului, potrivit Sic!. Andrei Braguța, un tânăr cu tulburări mintale, a murit în custodia autorităților. Inițial, poliția a spus că acesta s-ar fi stins din cauza pneumoniei, însă rudele sale spun că a murit după ce a fost bătut de polițiști. Ulterior, s-a încercat justificarea de o manieră josnică a evenimentelor prin scurgerea unor clipuri video montate în care sunt selectate doar secvențe în care Braguța era agresiv și vulgar. Între timp, procurorii și conducerea penitenciarului 13 se contrazic privind data când a ajuns la închisoare tânărul.

Articolul integral poate fi citit aiciSic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău