Sic! Despre ce nu vrea să știe Igor Dodon cu privire la conflictul transnistrean 

  • 24 Noiembrie 2018 16:38
Sic! Despre ce nu vrea să știe Igor Dodon cu privire la conflictul transnistrean 

Președintele Igor Dodon a fost din nou la Moscova. De data aceasta, a ținut un discurs de aproape jumătate de oră în Duma de Stat a Rusiei. Autorii unui nou articol Sic! menționează că după discursul standard despre prietenia istorică dintre țările noastre, șeful statului a ajuns și la perioada contemporană.

Igor Dodon a vorbit despre Transnistria și a mulțumit Rusiei că a făcut și a menținut pacea pe Nistru. Președintele s-a arătat sigur că Rusia va ajuta Moldova să se dezvolte ca un stat independent, suveran și integrat teritorial, apoi a enumerat succesele misiunii de pacificatori ruși în Transnistria, transmite IPN.

În discursul său de la Moscova, Igor Dodon a spus că în ultimii 26 de ani, principalele rezultate ale operațiunii de menținere a păcii includ următoarele: a fost restaurată o atmosferă pașnică, au fost create condiții pentru procesul de negociere politică, nu a fost permisă o singură criză care să conducă la utilizarea armelor între părțile aflate în conflict. Prin urmare, indiferent cât de mult s-ar pronunța criticii din țară și din străinătate, cetățenii Republicii Moldova cunosc cu siguranță că pacea de pe Nistru a fost restaurată grație operațiunii actuale de menținere a păcii.

Autorii Sic! menționează că acțiunile armatei și ale demnitarilor ruși nu au fost nicidecum imparțiale și au ajutat regimul separatist. Implicarea directă a trupelor ruse împotriva Chișinăului a înclinat balanța războiului în favoarea Tiraspolului și a obținut o pace care a însemnat independența de facto a Transnistriei față de Moldova. Din această perspectivă, președintele Dodon are o viziune cel puțin stranie despre ce înseamnă integritatea teritorială a țării.

Tehnic vorbind, șeful statului are dreptate: chiar dacă pacea a fost una favorabilă Tiraspolului, intervenția armatei ruse a pus capăt conflictului. Moldova, care abia își forma propria armată, nu avea cum să facă față trupelor ruse. Dincolo de politică, faptul că a fost oprită vărsarea de sânge e în sine un lucru bun. Președintele Dodon amestecă însă pacea cu integritatea teritorială: Moldova a primit-o pe prima în schimbul celei de-a doua.

Pentru cineva care ar trebui să fie „garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării”, iar prin „țării” se are în vedere Republica Moldova, Igor Dodon este părtinitor în favoarea Rusiei. E și mai grav când menține această poziție nu doar în cazuri precum expulzarea unor jurnaliști, ci în probleme atât de importante precum conflictul transnistrean, care afectează direct integritatea teritorială a țării, aceeași integritate al cărui garant ar trebui să fie el.

Articolul integral poate fi citit aiciSic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău