Sic!: De ce guvernul a luat apă în gură privind problema Nistrului?

  • 05 Decembrie 2017 15:49
Sic!: De ce guvernul a luat apă în gură privind problema Nistrului?

Moldova ar putea să rămînă fără apă în Nistru. Despre asta avertizează ecologiștii de ani de zile, însă autoritățile moldovenești rămîn surprinzător de tăcute. Problemele sunt cauzate de Complexul Hidroenergetic Nistrean, pe care Ucraina continuă să-l lărgească, planificînd construcția a încă șase hidrocentrale.

Ce este Complexul Hidroenergetic Nistru?

Complexul a fost planificat și început încă pe timpul URSS. Prima centrală hidroelectrică a fost dată în exploatare în 1983 la Novodnestrovsk, iar cea de-a doua la Nahoreanî, lîngă Naslavcea, a început să lucreze în 2000, scrie Sic!. Între ele exista și un lac tampon, menirea căruia era „de liniștire”. Asta înseamnă că acest lac asigura un debit stabil al Nistrului, chiar dacă descărcările de apă de la Novodnestrovsk variază în funcție de lucrul turbinelor. Mai mult, lacul tampon asigura și o temperatură optimă a apei din rîu.

În 2009 însă, ucrainenii au deschis o centrală hidroelectrică de acumulare prin pompare (CHEAP)1 și au convertit lacul tampon în bazin inferior pentru această centrală, fără a se consulta cu partea moldovenească. Astfel, lacul care trebuia să amelioreze impactul complexului energetic asupra Nistrului, acum va amplifica acest impact.

CHEAP funcționează la fel de dubios precum sună: noaptea, cînd consumul de electricitate e scăzut, acesta pompează apa dintr-un bazin inferior într-unul superior, cheltuind surplusul de electricitate. Ziua, în schimb, dă drumul apei înapoi, care învîrte turbinele și produce electricitate. În practică, o astfel de centrală reține și mai multă apă decît una obișnuită. Totodată, cauzează fluctuații periculos de mari ale nivelului apei.

Cum afectează asta rîul?

Principala consecință este scăderea debitului și a nivelului Nistrului. În fluviu, pur și simplu, rămîne mai puțină apă fiindcă se construiesc tot mai multe baraje și bazine care rețin apa. Aceste lacuri de acumulare expun o suprafață mai mare de apă aerului și soarelui, astfel se evaporă mult mai multă apă.

Potrivit Elenei Zubcov, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, debitul mediu normal al Nistrului ar trebui să fie între 240 și 280 m³ pe secundă. În realitate însă, cifra oscilează între 70 și 100 m³/s pe parcursul a 70% din zilele anului.2

O altă problemă e că bazinul de la Novodnestrovsk este situat pe un fundament de roci carstice, care permit scurgeri majore de apă. Elena Zubcov spune că din această cauză se pierd în jur de 1,3 miliarde de m³ de apă, adică aproximativ 10-20% din debitul anual al Nistrului.

Detalii pe sic.md.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău