Brexit: Emmanuel Macron se va duce la Londra, în iunie

  • 01 Februarie 2020 14:33
 Brexit: Emmanuel Macron se va duce la Londra, în iunie

Președintele francez Emmanuel Macron se va deplasa la Londra în iunie, după cum a anunțat chiar el într-o scrisoare adresată poporului britanic și publicată sâmbătă în Times, la câteva ore după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, informează AFP, preluat de Agerpres.

 

În această scrisoare, redactată în limba engleză și adresată "iubiților prieteni britanici" și în special "milioanelor de britanici (...) care păstrează un atașament profund Uniunii Europene", Emmanuel Macron își împărtășește "profunda tristețe" cu privire la ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană și încearcă totodată să explice de ce Franța a fost dură în cadrul negocierilor privind Brexit-ul.

"Am ținut să apăr principiile existențiale de funcționare ale Uniunii Europene. Dar niciodată Franța și poporul francez și, cred că pot s-o afirm, niciun alt popor din Europa nu au fost animate de un spirit revanșard sau punitiv".

Fiind vorba despre "relația viitoare" între UE și Regatul Unit, Emmanuel Macron avertizează că "nu putem permite crearea unei concurențe nefaste". "Între țările noastre, în particular, doresc să deschid un nou capitol, întemeiat pe forța legăturilor noastre inegale", a continuat președintele francez.

Amintind că Franța va marca în acest an 80 de ani de la apelul din 18 iunie al generalului Gaulle, Macron a insistat că "francezii știu cât le datorează britanicilor, care au permis Republicii să trăiască".

"Voi veni la Londra, în luna iunie, pentru a acorda acestui oraș Legiunea de onoare, în semn de omagiu față de curajul imens al unei întregi țări, al unui întreg popor", a continuat el, exprimându-și speranța ca cele două țări să-și aprofundeze "cooperarea în domeniul apărării, securității și serviciilor de informații".

Sursa:Agerpres

Vineri, Macron declarase că ieșirea Regatului Unit din UE reprezintă un șoc și un semnal de alarmă istoric pentru întreaga Europă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău